Hrvatski radio

Radio Rijeka

Što i kako radi sportski psiholog?

04.03.2022.

09:05

Autor: Tatjana Sandalj

Za pobjedu fizička sprema nije dovoljna

Za pobjedu fizička sprema nije dovoljna

Foto: - / Pixabay

Što sportaš traži kad je u potrazi za sportskim psihologom? Najčešće nekoga tko će mu pomoći da se riješi natjecateljske anksioznosti, da održi motivaciju i fokus na rezultat. Najvažnije u toj priči je da je timska: sportaš i sportski psiholog zajednički postavljaju cilj, a onda psiholog pomaže sportašu pronaći rješenja za njegove probleme.

Sportski psiholog je i trener i mentor i učitelj i prijatelj, ističe sportski psiholog s riječkom adresom Petar Nikolić. Već je tema njegovog diplomskog rada bilo ponašanje trenera i anksioznost adolescenata, a kasnije edukacije i specijalizacije samo su pomogle da bude bolji u onome što radi. 


A radi na motivaciji, fokusu, natjecateljskoj anksioznosti, izgradnji samopouzdanja... ukratko na razvoju sportaša. Pri tom je teško odijeliti sport od svakodnevice jer, primjerice samopouzdanje nije samo sportska osobina, nego dio osobnosti. Samopouzdanja na sportskom natjecanju neće biti, ako ga nema u školi, na studiju, na poslu, u obiteljskom životu. 


Najčešći problem, posebno kod mlađih sportaša, je natjecateljska anksioznost čiji su izvor često roditelji i treneri, pa onda treba raditi i s njima. A to je važno jer čak 70 posto djece od sporta odustaje do 13. godine. 


Kada sportaš puno radi, a nema odgovarajućih rezultata na natjecanjima onda treba raditi na kvaliteti uloženog u treninge. A što kada se djetetu baš ne da? I tu sportski psiholog može ponuditi pomoć, ali on nije tu da motivira, nego da sportašu pomogne pronaći motivaciju.


I još nešto važno: sportski psiholog nije vatrogasac. U vremenu u kojem živimo mislimo da se želje mogu ispuniti odmah danas, a svi problemi riješiti jučer. Dakle, sportski psiholog, kao i svaki drugi psiholog, nudi proces u kojem zajednički s klijentom može rješavati probleme postepeno.


Zapravo dvije trećine uspjeha terapije leži u odnosu sportaša i terapeuta, tumači sportski psiholog Petar Nikolić koji je u programu nedavne Rijeke psihologije odgovarao na pitanja o tome što i kako radi sportski psiholog. Izlaganje je još uvijek dostupno OVDJE, a u nastavku poslušajte i razgovor s Petrom Nikolićem u Akademskih kvarat ure:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.