Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tema o kojoj se govori: mentalno zdravlje

01.07.2022.

17:02

Autor: Olivera Vinković, Josip Krmpotić

Mentalno zdravlje sve je češća tema

Mentalno zdravlje sve je češća tema

Foto: Mohamed Hassan / Pixabay

Projekt Oslonac, namijenjen poboljšanju situacije s mentalnim zdravljem mladih predstavljen je u Rijeci, a na riječkom Pomorskom fakultetu održana je trodnevna radionica o zaštiti mentalnog zdravlja pomoraca.

Situacija s mentalnim zdravljem mladih je alarmantna, istaknula je danas Ilinka Serdarević psihoterapeutkinja iz Udruge Terra, prigodom predstavljanja projekta Oslonac. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, a vrijednost mu je 500 tisuća kuna.


Raste broj djece i mladih koji traže pomoć i kojima će sada na raspolaganju biti volonteri koji će putem telefona 0800 9977 saslušati probleme i pokušati pomoći onima kojima je to potrebno. Više o projektu možete doznati OVDJE.


Poslušajte kako o Osloncu govore psihoterapeutkinja Terre Ilinka Serdarević i pročelnica Odjela za zadravstvio Grada Rijeke Karla Mušković:

O Osloncu za mlade

Na Pomorskom fakultetu u Rijeci održana je, u organizaciji Sindikata pomoraca Hrvatske i ITF-a, trodnevna radionica o zaštiti mentalnoga zdravlja pomoraca. Ta bi tema, uvede li se na fakultete kao obavezan predmet, Hrvatsku promovirao kao prvu zemlju u Europi koja pomorce obrazuje i na temu mentalnoga zdravlja.


Radionice su već održane u Južnoj Americi, Filipinima i Indoneziji, a profesori pomorskih fakulteta iz Hrvatske uvjereni su da je novi kolegij potreban i dobro došao, jer će naši studenti, budući pomorci znati prepoznati problem i potražiti pomoć. 


Poslušajte što o obrazovanju budućih pomoraca u području mentalnoga zdravlja govori pročelnik Pomorskog odjela Sveučilišta u Dubrovniku Srđan Vujičić:

Obrazovanje pomoraca o mentalnom zdravlju

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.