Hrvatski radio

Radio Rijeka

Osnovnoškolci s Viškova uspješni na Milenijskom natjecanju iz kreativne industrije

08.12.2022.

10:42

Autor: Tatjana Sandalj

Ekipa s Viškova u jednom od osječkih izložbenih prostora

Ekipa s Viškova u jednom od osječkih izložbenih prostora

Foto: - / O.Š. Sv. Matej, Viškovo

Učenički timovi Osnovne škole Sv. Matej iz Viškova postigli su odličan uspjeh na četvrtom međunarodnom Milenijskom natjecanju iz kreativne industrije. "Matejčići - čuvari mitova" osvojili su drugo mjesto u kategoriji predmetne nastave , a "Čuvari halubajske baštine" osvojili su treće mjesto u kategoriji razredne nastave. 

Timovi s Viškova natjecali su se u konkurenciji 165 učenika svih uzrasta i studenata iz pet zemalja na Milenijskom natjecanju iz kreativne industrije čije je finale održano početkom prosinca na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Sudionici su imali zadane teme: glagoljica, mitologija, Put svile i vodik; a zadatak je bio baviti se njima u nekom obliku kreativnih industrija na inovativan način.  


Zanimljivo je da su učenici drugih razreda osnovne škole iz Viškova bili najmlađi sudionici natjecanja, a boravak u Osijeku bit će za im nezaboravno iskustvo, govori njihova voditeljica Irena ZubčićLovro Gergorić, Matej Babić i Adrian Jurić su u projektu Zvončarski ophod obradili temu zvončara i priredili igru koja prikazuje ophod zvončara po selima Halubja. Mia Mohorovičić, Kala Kurelić i Laura Kalčić su u projektu Sovjak odabrani mit oblikovali u pjesničku formu na čakavštini, a onda i izradili igračke, sovu i dvije slagalice.


Nagrađeni "Čuvari halubajske baštine", učenici 4. razreda Antonela Knežević, Pavel Jurišić i Luka Soldić s mentoricom Ksenijom Žauhar su legendu o Čoški i Maroški također obradili kao pjesmu na čakavštini i pri tom su pronalazili i koristili stare riječi. Onda su temu i likovno obradili, izradili slikovnicu, a onda i žensku maramu kao predmet za svakodnevnu upotrebu.


Jasmina Mamula mentorirala je dva tima u kategoriji predmetne nastave. Nagrađeni su "Matejčići - čuvari mitova" šestaši Vito Udovičić i Tijana Mamula te osmaš Dominik Jakopanec, a u "Glagoljupcima iz Viškova" radili su osmaši Igor Vasiljević i Mia Šolić. Svi oni su u radu kombinirali dvije zadane teme, mitologiju i glagoljicu.


Osnovnoškolci Sv. Mateja iz Viškova već su bili uspješni poduzetnici u projektu Digitalni učenički inkubator, a sada se pripremaju sudjelovati na Designe for Change. Pri svemu tome, aktivnosti nisu ograničene samo za učenike uključene u učeničku zadrugu škole, već u svemu rado surađuju i svi ostali. 


Više o svemu doznali smo od mentorice i voditeljice zadruge Irene Zubčić, poslušajte:

Ovako se poučava inovativno poduzetničko razmišljanje:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.