Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ratko Rudić: "U Rijeci su najbolji uvjeti za trening!"

17.09.2014.

15:32

Autor: Vladimir Jurić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

„Rijeka je bila naš prvi izbor za pripreme u Hrvatskoj“, rekao je jutros na bazenu na Kantridi najtrofejniji trener u povijesti vaterpola Ratko Rudić, izbornik reprezentacije Brazila.

"Rijeka ima jedan od najljepših bazena na svijetu i uvjeti za trening ovdje su najbolji. Rijeka ima i jednu od najjačih ekipa na svijetu, Primorje, i za nas je velika privilegija biti ovdje, trenirati s Primorjem i stjecati iskustvo koje je potrebno mojim igračima", kaže Ratko Rudić koji se prihvatio ambicioznog projekta stvaranja vaterpolske reprezentacije Brazila za nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru..

"Gradim ekipu sastavljenu od brazilskih igrača i nekoliko ih ima jako dobar potencijal", tvrdi Rudić. U reprezentaciju se vratio Felipe Perone, jedan od najboljih vaterpolista svijeta, za kojeg Rudić smatra da kao polivalentan igrač može igrati na svim pozicijama. Prema njegovim riječima, nedostaju mu još dobar vratar i centar.

"Sada smo u procesu dobivanja državljanstva za golmana iz Srbije Slobodana Soru, jednog od najboljih vratara na svijetu, i za Josipa Vrlića iz Rijeke, koji je po meni najveći svjetski potencijal na centru. Kad oni dođu i ekipa se uigra, bit ćemo ozbiljna reperezentacija", kaže Ratko Rudić.

"Nećemo biti na razini najjačih reperezentacija poput Hrvatske, Mađarske, Srbije ili Italije, ali bit ćemo im blizu", prognozira Rudić, nadajući se da će njegova ekipa na Olimpijadi 2016.godine i s najjačim protivnicima moći odigrati ravnopravno,

„Brazilski vaterpolo nije toliko razvijen“, kaže Rudić. „Najkvalitetniji dio tog vaterpola je u Rio de Janeiru i Sao Paulu, gdje ima desetak klubova. Ima dosta mladih koji igraju vaterpolo, ali nema sustavnog rada. Nedostaje stručnjaka i pravih projekata. Privuče li reprezentacija medijsku pozornosti, dosta će se toga promijeniti", zaključuje Rudić.

Cijeli razgovor s najtrofejnijim svjetskim vaterpolskim trenerom Ratkom Rudićem, poslušajte u prilogu Vladimira Jurića:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.