Hrvatski radio

Radio Rijeka

365 dana turizma na Cresu i Lošinju

16.08.2014.

10:59

Autor: Vesna Korić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zdravstveni turizam, sadržaji za avanturiste, kulturni vremeplov, miomirisni doživljaji na pet otoka, stotine kilometara šetnica i biciklističkih staza... Dio je to programa Cresa i Lošinja za goste koji dolaze u jesen i proljeće.

Cres i Lošinj uključili su se u pilot-projekt Ministarstva turizma pod nazivom Hrvatska 365 dana kojim se želi produljiti sezonu, odnosno zanimljivim i atraktivnim ponudama privući što više gostiju i izvan ljetne špice.

Za promociju programa koji bi trebali produljiti sezonu, Ministarstvo turizma osiguralo je oko pet milijuna kuna, a natječaj su prošla 22 odredišta. U Primorsko-goranskoj županiji to su, osim Cresko-lošinjskog arhipelaga, još Rijeka i Opatija te Krk, Crikvenica i Vinodol.

Za turističke djelatnike Cresa i Lošinja taj posao neće biti težak jer su i do sada dobro surađivali. Mi imamo svoju ponudu koja upotpunjuje njihovu i obratno, kaže direktorica Turističke zajednice Cresa Sanja Živanović i dodaje kako nije rijetkost da kolege s Lošinja pošalju goste k njima na Cres, kod i oni svoje goste na Lošinj. 

Cres i Lošinj imaju do početka studenoga dovoljan dio turistički kapaciteta u funkciji. Bio je to uvjet da mogu sudjelovati u pilot-projektu Hrvatska 365 dana. Lošinj već godinama nastoji produžiti turističku sezonu kulturnim i gastro sadržajima, kaže direktorica Turističke zajednice Malog Lošinja Đurđica Šimičić. Osim što imaju hotele otvorene gotovo cijele godine, od ove posezone bit će moguće čitave godine, pa i tijekom zime, kampirati u Kampu Čikat.

Lošinjani i Cresani potiču i mjesno stanovništvo da se uključi u turističku ponudu. Pun je to pogodak jer turisti, siti veletrgovina, sve više traže autohtone proizvode. Javlja Vesna Korić:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.