Hrvatski radio

Radio Rijeka

15:31 / 07.01.2020.

Autor: Nenad Lučić

45 godina Kapelskih kresova: deset zvjezdanih mjeseci Predraga Burića

Skinite naočale i 45 godina i eto Srećka! Žali li Burić što nije odabrao glumačku karijeru? (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Skinite naočale i 45 godina i eto Srećka! Žali li Burić što nije odabrao glumačku karijeru? (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Ove se godine navršava točno 45 godina otkad je u Gorskom kotaru snimljena, a nedugo potom i emitirana, vrlo popularna, ratna serija "Kapelski kresovi". Trinaest epizoda serije i danas se često reprizira na televizijama. Prisjetili smo se vremena njezinog prvog emitiranja.

Predrag Burić je, zahvaljujući ulozi Srećka, sa samo četrnaest godina, odabirom redatelja Ivana Hetricha, postao filmski partner glumačkih veličina poput Borisa Dvornika, Božidara Oreškovića i Žarka Radića.

Na audiciji za ulogu Srećka bilo je jedanaest kandidata, no kada je redatelj Hetrich Predragu Buriću uručio tekst za čitanje, a ovaj mu odgovorio da je sve zapamtio prateći ostale i da mu papir nije potreban, pitanje odabira je bilo riješeno.

Istog dana je Predragov otac pristao potpisati ugovor, misleći kako će filmska priča njegovog sina trajati nekoliko dana, no ona je, u društvu velikih glumaca, potrajala punih deset mjeseci!

Najteže mu je, kaže, bilo odglumiti scenu, kada partizanskog komandanta Ljubu, Zdenka Jelčića, moli da ga pusti u bitku, jer je, zbog osjetljivog snimanja u krupnom planu, na set morao izlaziti rekordnih petnaest puta!

Na pitanje, tko ga je iz filmske ekipe najviše impresionirao, Burić bez imalo razmišljanja imenuje Dimnjačara, Borisa Dvornika. S njim je odglumio i dojmljivu scenu Srećkove pogibije. Prisjećajući se tog trenutka, ni danas se ne može načuditi kako se veliki glumac, dok ga je nosio u naručju, rasplakao i kako su mu potekle suze.

Tada četrnaestogodišnjem dječaku iz Ravne Gore nije bilo lako uskladiti školske i glumačke obaveze, no bio je, kaže, poput prave filmske zvijezde, kada su zbog snimanja po njega iz Delnica dolazili kombiji, ali i mnogo luksuznije limuzine.

Na adresu Burićevih tada je često dolazio i poštar, noseći pisma i razglednice obožavatelja čiji je broj tijekom emitiranja "Kapelskih kresova" dosegnuo oko 1.300, a znalo se dogoditi da u jednom danu pristigne i šezdesetak pošiljki. Bilo je u njima svega, čak i bračnih ponuda, priča kroz smijeh Predrag Burić, a u takvim bi slučajevima na pisma ponekad znao odgovarati i šalama skloni tata!

Posljednja Srećkova scena snimljena je u Voloskom. Kada je malom glumcu redatelj Hetrich priopćio da je njegova filmska priča završena, teško je bilo suspregnuti emocije. Iako će Predrag Burić danas reći da je, na rastanku s filmskom ekipom plakao "kao kišna godina", nikada nije poželio postati profesionalni glumac, jer je, kaže, upoznao i manje lijepu stranu glumačkog života, obilježenu odricanjima, odvojenošću od obitelji… Pamti kako, zbog zakazanog termina snimanja, glumac Božidar Orešković, Riđan, nije mogao otići u Zagreb kako bi posjetio suprugu i netom rođene kćeri blizanke.

Nakon svega, Predrag Burić je kao životni poziv odabrao telekomunikacije, no nakon trideset godina rada je, kao tehnološki višak, dobio otkaz, pa priču omeđenu dječačkom filmskom slavom i nezaposlenošću na pragu šezdesetih završava rečenicom - danas sam "slobodni umjetnik". Poslušajte razgovor:

Kako je Predrag postao Srećko, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.