Hrvatski radio

Radio Rijeka

Austrijski, slovenski i hrvatski premijeri sastali se u Opatiji

09.12.2014.

17:49

Autor: Jelena Butković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Premijeri Austrije, Slovenije i Hrvatske - Werner Faymann, Miro Cerar i Zoran Milanović - završili su trojni sastanak u Opatiji.

Kako su rekli novinarima, razgovarali su o mnogim temama; među ostalim, o suradnji triju zemalja i o takozvanom Junckerovu planu, koji Milanović i Cerar pozdravljaju i smatraju da je svaki euro dobro došao.

Novinare je zanimala i Ljubljanska banka, odnosno je li dug hrvatskih poduzeća veći od duga koji Ljubljanska banka ima prema štedišama. Kako je rekao premijer Milanović, postoje sredstva za dizanje tužbe, no za dug poduzeća ne odgovara hrvatska država.

Podržavajući Investicijski plan za Europu, tzv. Junckerov plan, koji je predstavio predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker, Hrvatska je predložila 77 projekata vrijednih oko 22 milijarde eura, priopćeno je iz vladine Službe za odnose s javnošću. Među njima su i projekti prihvatljivi za sufinanciranje iz EU fondova.

Najviše projekata, njih 31, iz područja je prometne infrastrukture, a na zaštitu okoliša i učinkovitost odnosi se 15 projekata.

S obzirom da se odustalo od izgradnje Južnog toka, Hrvatska ima svoju priliku postati geopolitičko energetsko čvorište. Evo što je o projektu LNG terminala rekao hrvatski premijer Zoran Milanović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.