Hrvatski radio

Radio Rijeka

Babić: "Goranske šume" su jedini mogući izlaz

27.05.2014.

16:35

Autor: Antonela Galić Pruša / Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Županijski vijećnik Aljoša Babić počeo je kampanju za izdvajanje delničke ispostave iz centraliziranih "Hrvatskih šuma" jer bi time Gorski kotar mogao živjeti od vlastitih prirodnih resursa.

Nakon što su na prošlotjednom sastanku s predstavnicima Hrvatskih šuma i Ministarstva regionalnog razvoja goranski čelnici dobili niz negativnih odgovora na svoje prijedloge i zahtjeve, svoju političku borbu za Gorski kotar nastavlja vijećnik Zelene stranke u skupštini Primorsko-goranske županije Aljoša Babić. Otvorio je kampanju za izdvajanje delničke ispostave Hrvatskih šuma, kako bi njome mogli gospodariti goranski gradovi i općine.

I to je jedan od prijedloga koji nisu prošli na sastanku prošli tjedan, a Babić se zalaže za osnivanje tvrtke Goranske šume, koja bi dobila 50-godišnju koncesiju na gospodarenje prirodnim resursima Gorskoga kotara. Županijski vijećnik neodrživim smatra sadašnji model upravljanja šumama, prema kojem Gorskome kotaru ostaje samo pet posto šumskog doprinosa. 

Predloženi model izdvajanja goranskih šuma iz državnoga poduzeća Babić smatra jedinim rješenjem problema, a u akciji kojom to želi postići otvorio je Facebook stranicu Goranske šume Goranima te istoimenu on-line peticija Vladi Republike Hrvatske.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.