Hrvatski radio

Radio Rijeka

Besplatna mobilna aplikacija koja nas vodi Rijekom

14.11.2014.

17:31

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Đir po Trsatu, Starom gradu, po Korzu, uz Rječinu, po lukobranu, uz rimski limes, od centra do Torpeda – sve to, uz jako puno informacija o gradu, nudi nova mobilna aplikacija koju su mladi Riječani napravili za svoje vršnjake koji u sve većem broju posjećuju grad.

Aplikacija je besplatna i dostupna za uređaje s Android i Windows platformom, a može se koristiti na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku, ovisno o zadanim postavkama na mobitelu ili tabletu.

Tako nas, primjerice, đir po Korzu vodi na jednosatnu šetnju od japanske fontane do spomen-ploče Fiorellu La Guardiji, gradskog tornja, Trga Riječke rezolucije i zgrade Radio Rijeke (da, da, i mi smo tu!), Kožarićeva "Hodača", Palacha, zgrade Jadrolinije, Teatra Fenice, nekadašnjeg sjedišta masonske lože Sirius u Dežmanovoj te Case Veneziane i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Dolcu. O svakoj je znamenitosti ispričana zanimljiva priča uz fotografiju, plan grada i zanimljiv detalj: ikonu koja provjerava jeste li na tome mjestu, a ako niste, koliko ste od njega udaljeni. 

Najkraća je šetnja uz Rječinu čija dva kilometra traju oko 30 minuta od Mosta branitelja do Vodovodne ulice, a najduža od Žabice do Torpeda, za čija su 3 kilometra predviđena 2 do 3 sata – toliko je te zanimljive industrijske baštine!

Rijeka - vodič za mlade nudi i prikaz svih riječkih znamenitosti, mogućnosti smještaja, popis restorana s vrstom hrane koja se nudi, dućana u kojima se može kupiti lokalne slastice, kafića i pića, događanja po godišnjim dobima, plaža, gradskog prijevoza, studentskog života... a posebno je zanimljiva povijest grada ispričana po zonama – istočni, središnji i zapadni dio grada, svaki ima svoju priču.

Mobilnu aplikaciju stvaralo je tridesetak mladih ljudi koji žive u Rijeci, a nastala je kroz inicijativu po-RI-look digital edition – svojevrsni digitalni upgrade inicijative po-Ri-look pri Centru tehničke kulture Rijeka, koja je istraživala povijest, kulturu i baštinu grada.

Na taj su način prikupili mnoštvo materijala o gradu, i dosjetili se da bi ga mogli iskoristiti za izradu virtualnoga gradskog vodiča. Napisali su projekt, prijavili ga na natječaj Mladi na djelu Agencije za mobilnost i programe EU – i projekt je odobren.

Nakon nekoliko mjeseci zajedničkog rada, aplikacija je ponuđena korisnicima, a sljedećih će je tjedana članovi inicijative predstavljati na Korzu i u Kampusu. Na nama je sada da aplikaciju preuzmemo i koristimo - bez obzira na to jesmo li gosti u turističkom obilasku ili pak Riječani koji bi u šetnju svojim gradom. Više o aplikaciji od Hane Galogaže iz CTK-a saznaju Tajana Petrović Čemeljić i Ivan Dorian Molnar:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.