Podatak da su ove godine u goranskim voćnjacima jabuke dobro rodile bila je tek prva u nizu dobrih vijesti na ovogodišnjem izdanju tradicionalne manifestacije Dan jabuka u Brodu na Kupi.
23.09.2024.
13:48
Autor: Nenad Lučić
Dani jabuka
Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka
Podatak da su ove godine u goranskim voćnjacima jabuke dobro rodile bila je tek prva u nizu dobrih vijesti na ovogodišnjem izdanju tradicionalne manifestacije Dan jabuka u Brodu na Kupi.
Jabuku nazivaju kraljicom voća, jer njezinom redovitom konzumacijom smanjujemo rizik od dijabetesa, visokog tlaka i kancerogenih bolesti.
Svjesni su toga i u Udruzi plodovi gorja Gorskog kotara, kojoj je i ove godine u organizaciji manifestacije Dan jabuka s razlogom glavni partner bila najmanja goranska Osnovna škola Frana Krste Frankopalna u Brodu na Kupi.
Vijesti o utodu se, zajedno s voditeljicom i nastavnicom Nikolinom Gotovac, u školi posebno raduju članovi Učeničke zadruge Bobovac, nazvanoj po najpoznatijoj tradicionalnoj sorti goranskih jabuka.
Naime, proljetos je zbog povremenog mraza i jednog zakašnjelog, travanjskog snijega u Gorskom kotaru bilo razloga za zabrinutost. Ali već je povoljnije svibanjsko vrijeme najavilo da plodova na voćkama neće nedostajati. Na kraju, jabuka je bilo dovoljno za potrebe manifestacije, a neće ih manjkati niti za školsku proizvodnu jabučnog octa i soka.
Osim dobrog uroda, raduje i saznanje da je školski voćnjak u Brodu na Kupi obogaćen s tridesetak novih sadnica, uglavnom tradicijskih sorti, čime se ukupan broj stabala gotovo udvostručio.
Najpoznatija sorta bobovac nije specifična samo po zelenoj boji prošaranoj tamnim točkama, već i osebujnom, pomalo kiselkastom okusu, a nije nevažno ni to da je, poput ostalih starih vrsta, otpornija na štetnike i bolesti.
Upravo ta činjenica, ističe Gotovac, u školskom voćnjaku omogućava prirodni, ekološki uzgoj, koji se nakon svega odražava i na kvalitetu proizvoda što je prepoznaju i posjetitelji Dana jabuka, pa s prodajom nema problema.
Učenici iz Broda na Kupi znaju sve o procesu izrade jabučnog pekmeza i octa, čiji se proces izrade također odvija na tradicionalan način te uz korištenje stare preše, a time se ujedno osigurava i određena količina zdravih proizvoda od jabuka za potrebe školske kuhinje.
Bili smo na Danu jabuka u Brodu na Kupi, poslušajte:
Goranski Dan jabuka
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.
prije
15 h
prije
19 h
prije
19 h
Emisija
Ne stane nam sve u informativne emisije dana, pa zato u Leksikonu svakog dana između 17 i 18 sati emitiramo nekoliko razgovora ili reportaža o aktualnim događajima u našem kraju. Između njih - dobra glazba!
Poslušajte u Slušaonici
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora
HRVATSKI RADIO
MEĐUNARODNI KANAL
NACIONALNI PROGRAMI