Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kakav je ovogodišnji urod jabuka u Brodu na Kupi?

23.09.2024.

13:48

Autor: Nenad Lučić

Dani jabuka

Dani jabuka

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Podatak da su ove godine u goranskim voćnjacima jabuke dobro rodile bila je tek prva u nizu dobrih vijesti na ovogodišnjem izdanju tradicionalne manifestacije Dan jabuka u Brodu na Kupi.

Galerija
Jabuka bobovac, Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka
Dan jabuka, Foto: Nenad Lučić/Radio RijekaDan jabuka, Foto: Nenad Lučić/Radio RijekaDan jabuka, Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka

Jabuku nazivaju kraljicom voća, jer njezinom redovitom konzumacijom smanjujemo rizik od dijabetesa, visokog tlaka i kancerogenih bolesti. 


Svjesni su toga i u Udruzi plodovi gorja Gorskog kotara, kojoj je i ove godine u organizaciji manifestacije Dan jabuka s razlogom glavni partner bila najmanja goranska Osnovna škola Frana Krste Frankopalna u Brodu na Kupi.


Vijesti o utodu se, zajedno s voditeljicom i nastavnicom Nikolinom Gotovac, u školi posebno raduju članovi Učeničke zadruge Bobovac, nazvanoj po najpoznatijoj tradicionalnoj sorti goranskih jabuka. 


Naime, proljetos je zbog povremenog mraza i jednog zakašnjelog, travanjskog snijega u Gorskom kotaru bilo razloga za zabrinutost. Ali već je povoljnije svibanjsko vrijeme najavilo da plodova na voćkama neće nedostajati. Na kraju, jabuka je bilo dovoljno za potrebe manifestacije, a neće ih manjkati niti za školsku proizvodnu jabučnog octa i soka. 


Osim dobrog uroda, raduje i saznanje da je školski voćnjak u Brodu na Kupi obogaćen s tridesetak novih sadnica, uglavnom tradicijskih sorti, čime se ukupan broj stabala gotovo udvostručio. 


Najpoznatija sorta bobovac nije specifična samo po zelenoj boji prošaranoj tamnim točkama, već i osebujnom, pomalo kiselkastom okusu, a nije nevažno ni to da je, poput ostalih starih vrsta, otpornija na štetnike i bolesti. 


Upravo ta činjenica, ističe Gotovac, u školskom voćnjaku omogućava prirodni, ekološki uzgoj, koji se nakon svega odražava i na kvalitetu proizvoda što je prepoznaju i posjetitelji Dana jabuka, pa s prodajom nema problema. 


Učenici iz Broda na Kupi znaju sve o procesu izrade jabučnog pekmeza i octa, čiji se proces izrade također odvija na tradicionalan način te uz korištenje stare preše, a time se ujedno osigurava i određena količina zdravih proizvoda od jabuka za potrebe školske kuhinje.


Bili smo na Danu jabuka u Brodu na Kupi, poslušajte:

Goranski Dan jabuka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.