Hrvatski radio

Radio Rijeka

Bolje željezničke veze sa srednjom Europom

13.03.2014.

14:04

Autor: Branka Malnar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon tri godine rada na europskom projektu SETA, partneri iz šest europskih zemalja na završnoj su radionici u Rijeci predstavili rezultate i prijedloge za učinkovitije i konkurentskije željezničke veze izmedju zemalja srednje Europe i sjevernojadranskih luka.

Riječ je o nacionalnoj radionici u sklopu tog međunarodnog projekta u kojem su  partneri Grad Rijeka i Hrvatska akademija tehničkih znanosti te  institucije iz Austrije, Italije, Mađarske, Slovačke i Slovenije. Projekt SETA - South East Transport Axis (Jugoistočna prometna os) - nastao je zbog potrebe prometnog povezivanja sjevera i juga Europe koridorom između Baltika i Jadrana.

U sklopu projekta iznađena su rješenja za značajni dio toga prometnog koridora. SETA projekt će poboljšati željeznički sustav i povezanost unutar Hrvatske, kao i Hrvatsku sa središnjom Europom, rekao je koordinator projekta Andreas Freidwagner. Znatno bi se skratilo vrijeme putovanja na jugoistočnoj prometnoj osi od Rijeke do Beča, odnosno Bratislave.

Simulacija je pokazala da bi se, primjerice, primjenom malih organizacijskih mjera vožnja vlakom od Zagreba do Beča skratila sa 6 sati i 15 minuta na pet sati. Javlja Branka Malnar:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.