Hrvatski radio

Radio Rijeka

Brod na Kupi: susret na granici uz podsjećanje da most sretanja treba obnoviti

23.12.2021.

15:12

Autor: Nenad Lučić

Susret na granici iznad Kupe

Susret na granici iznad Kupe

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Granični prijelaz na mostu kod naselja Brod na Kupi u Gorskom kotaru u četvrtak je, po 16. put, bio mjesto susreta predstavnika lokalnih vlasti, policije i drugih službi s ovog dijela pograničnog područja Hrvatske i Slovenije. Tradicionalno blagdansko druženje i ove su godine organizirale lokalne hrvatske i slovenske udruge koje na razne načine potiču prekograničnu suradnju. 

Život u pograničju nameće brojne zapreke, no unatoč tome veze hrvatskog i slovenskog naroda na tom su području neraskidive, poručio je u ime suorganizatora današnjeg susreta Udruge Kupa iz Broda na Kupi predsjednik Davorin Klobučar. "Tijekom proteklih šesnaest godina bilo je raznih situacija, ali ništa nije zaustavilo prekograničnu suradnju. Hrvatski i slovenski narod se na ovim prostorima druže, pa smo i sve projekte realizirali upravo zahvaljujući zajedništvu dvaju naroda i službi, koje na ovom prostoru djeluju. Očekujemo ulazak Hrvatske u schengenski prostor i euro zonu, a time i micanje svih graničnih zapreka koje razdvajaju prijatelje", rekao je Klobučar


Što skorijem ulasku Hrvatske u schengenski prostor nada se i podžupan slovenske Općine Kostel Miran Briški te u tome prepoznaje dodatni poticaj razvoju prometnog koridora između Ljubljane i Rijeke, na kojem je važna točka i pogranični most u Brodu na Kupi.

Taj most nije isključivo hrvatski ili slovenski, on je zajednička i višestoljetna poveznica dvaju naroda. Zabrinjava loše stanje mosta čiju je obnovu, na inicijativu Općine Kostel, slovenska državna direkcija za ceste uvrstila na listu prioriteta. Ista se odluka očekuje i na hrvatskoj strani kako bi pogranični most preko Kupe idalje bio svima na ponos.

Miran Briški

Kad državne vlasti u Zagrebu i Ljubljani ponekad zaborave na sve pozitivno što dva naroda povezuje, dobri prekogranični odnosi uz Kupu ostaju kao poticajan primjer kako surađivati, rečeno je tijekom tradicionalnog susreta na granici. Poslušajte tonski zapis:

Brod na Kupi: tradicionalni susret na granici

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.