Hrvatski radio

Radio Rijeka

16:17 / 10.03.2021.

Autor: Alen Čemeljić

Brod Teti - olupina koja privlači ronioce, murine i ugore

Morske dubine kriju nevjerojatne priče (Foto: Danijel Frka)

Morske dubine kriju nevjerojatne priče (Foto: Danijel Frka)

Foto: - / -

Murine i ugori dužine dva metra i do 30 kilograma težine motaju se oko vas i čekaju da ih nahranite ribom, ako ronite nedaleko Komiže na Visu gdje u podmorju leži olupina broda Teti, pričao nam je u programu Radio Rijeke Danijel Frka naš poznati istraživač podmorja.

Obiteljski sam vezan za tu priču, kaže Danijel Frka, jer je moj djed Pavao Frka bio lučki kapetan kada se brod Teti nasukao 1930. godine na Malom Barjaku. Sva posada je spašena, a kapetan, Grk inače, u svojoj dolamici spasio je i brodsku maskotu - malog psića.

Brod je već imao koju godinu kada se nasukao i kada je potonuo, priča Frka, jer je izgrađen još 1883. godine u Americi, a kada je potonuo pripadao je talijanskoj kompaniji iz Ravenne.

Radi se o impresivnoj olupini. Pramac je na dubini od 7 metara, a krmeni dio je na 34 metra dubine. Fantastična lokacija za ronjenje, Viški akvatorij je poznat po bistrini mora, a olupina je izuzetno bogata ribom.

Radi se o jednoj od najljepših lokacija za ronjenje na južnom Jadranu, pričao je u programu Radio Rijeke Danijel Frka, poslušajte:

Brod Teti - olupina koja privlači ronioce, murine i ugore, pripremio Alen Čemeljić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.