Hrvatski radio

Radio Rijeka

Bundevijada u Vrbovskom: sve maštovitije slastice i sve veće bundeve

13.10.2018.

15:50

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Proteklih je tjedana nekoliko izložbeno-gastronomskih manifestacija u Gorskom kotaru potvrdilo kako je ova jesen bila rodnija od niza prethodnih. Goranski niz jesenskih turističkih zbivanja završava ovog vikenda dvodnevnim programom 14. po redu Bundevijade u Vrbovskom.

Iako je isprva bila zamišljena kao izložba autohtono uzgojene hrane i običaja Gorskog kotara, vrbovštanska Bundevijada i ove je godine privukla sudionike iz svih dijelova Hrvatske, potvrđuje direktorica gradskoga Turističkog ureda Tanja Kušić

"Imamo 110 izlagača te brojna folklorna društva koja će nastupiti tijekom ova dva dana, a tradicionalno pripremamo i neka simpatična natjecanja. Biramo najtežu, najmanju i najinteresantniju bundevu, zatim najuređeniji izložbeni prostor i najukusnije slano i slatko jelo od bundeve", kaže Tanja Kušić i ističe kako gastronomski dio Bundevijade svake godine iznjedri nove recepte. 

"Moram priznati da su se prvih godina svi uglavnom držali tradicije te uglavnom pripremali bučnice. Međutim, sada svjedočimo pravim kreacijama u pripremi jela od bundeva, pa možemo vidjeti kremšnite, torte, kuglofe…", nabraja Kušić.  

Zbog klimatskih uvjeta, goranske su bundeve ipak manje od slavonskih. Najteža dosad izmjerena na vrbovštanskoj Bundevijadi težila je 82 kilograma, no čini se da je taj rekord ozbiljno ugrožen. Naime, u dvorani su se danas mogla uočiti dva zanimljiva primjerka: jedna od oko 120, a najavljena je i druga od oko 210 kilograma. "Treba pričekati i vidjeti do kraja Bundevijade. Možda će ove godine manifestacija u Vrbovskom iznjedriti takve kapitalce", rekla je naša sugovornica. 

Te će dvojbe biti otklonjene tijekom sutrašnjeg dijela programa Bundevijade u Vrbovskom. Javlja Nenad Lučić: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.