Hrvatski radio

Radio Rijeka

Cesta Grohovo - Lopača i dalje zatvorena, slijedi sanacija

14.02.2014.

16:19

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Klizište na zatvorenoj cesti između Lopače i Grohova još je aktivno i cesta je zatvorena. Mjesto su obišli predstavnici Grada Rijeke i brojni stručnjaci, a slijede pripreme za sanaciju.

Cesta je znatno oštećena početkom veljače kada je i zatvorena za sav promet, a u tijeku je utvrđivanje nastale štete i mogućnosti za sanaciju klizišta te potom i ceste. Mjesto događaja obišli su predstavnici Grada Rijeke na čelu sa zamjenikom gradonačelnika Markom Filipovićem te predstavnici Hrvatske elektroprivrede, Rijeka prometa, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Gorske službe spašavanja i Građevinskog fakulteta u Rijeci.

Klizište koje je uništilo oko 150 metara ceste nastalo je uslijed obilnih i dugotrajnih kiša. Angažiran je stručnjak s riječkog Građevinskog fakulteta dr. sc. Željko Arbanas i dogovoreno je da se izvrši stručni pregled i naprave potrebna ispitivanja kao temelj za projekt sanacije. Jedna od poduzetih mjera je i ispuštanje dijela vode iz jezera Valići, smještenoga neposredno ispod klizišta, kako bi se spriječilo izlijevanje vode u slučaju daljnjeg odrona tla.

Cesta koja povezuje Grohovo i Lopaču do daljnjega je zatvorena, a građani se mogu koristiti obilaznim pravcima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.