Hrvatski radio

Radio Rijeka

Četvrt stoljeća Konvencije o dječjim pravima u Hrvatskoj

20.11.2014.

16:32

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Konvenciju UN-a o pravima djeteta Hrvatska je potpisala prije 25. godina, a već petnaest godina u nas postoje ''Gradovi i općine prijatelji djece''. U Opatiji je potisana svečana izjava kojom se naglašava i ističe važnost primjenjivanja odredaba najvažnijeg svjetskog dokumenta o djeci – Konvencije UN o pravima djece, u donošenju svakodnevnih odluka u Gradu Opatiji, koji s ponosom nosi počasnu i obvezujuću titulu ''Grad Opatija prijatelj djece''.

Savez društava Naša djeca Hrvatske uz obljetnice slavi opadanje smrtnosti novorođenčadi, veći broj upisa u školu i bolje mogućnosti za djevojčice. ''Međutim, unatoč sveukupnim uspjesima i pravima koja imaju i dalje je mnogo djece u različitim krajevima svijeta i na svim kontinentima koja su ostala nezaštićena, pate zbog siromaštva, beskućništva, zlostavljanja, zanemarivanja, bolesti koje se mogu prevenirati, nejednakih mogućnosti pristupa obrazovanju i pravosudnih sistema koji ne prepoznaju njihove posebne potrebe", stoji u priopćenju Saveza.

Dječja prava su ljudska prava, podsjećaju te ističu viziju prema kojoj dijete mora biti u potpunosti spremno živjeti individualni život u društvu i biti odgojeno u duhu mira, dostojanstva, tolerancije, slobode, jednakosti i solidarnosti.

"Djeca imaju pravo izraziti svoje mišljenje i da se ono uzme ozbiljno, ali imaju i obavezu poštivati prava drugih, posebno roditelja. Obveza promicanja i zaštite prava ostvaruje se kroz obvezu država da donose zakone i vode politiku kojom će u potpunosti implementirati Konvenciju", naglašavaju iz Saveza društava Naša djeca Hrvatske.

Na dan usvajanja Konvencije UN-a o pravima djece od strane Generalne skupštine UN-a, 20.studenog, Savez društava Naša djeca Hrvatske objavio je tekst Konvencije i priručnik: Ostvarivanje prava i potreba djece. Hrvatska je službeno prihvatila Konvenciju UN-a o pravima djeteta 1991. Na desetu obljetnicu tog događaja pokrenuta je društvena akcija ''Gradovi i općine prijatelji djece'', a toj obitelji pridružilo se 44 hrvatskih gradova i općina. 

Na potpisivanju svečane izjave u Opatiji bila je Marijana Smokvina: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.