Hrvatski radio

Radio Rijeka

Cres ostaje bez svoga brodogradilišta

03.01.2014.

16:00

Autor: Eduard Kišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hotelsko-turističko poduzeće „Cresanka“ postalo je većinski vlasnik Brodogradilišta Cres preuzevši na burzi više od 50% dionica te tvrtke. Planovi razvoja nove tvrtke biti će vezani uz turizam, a brodograđevna djelatnost, u kojoj su kruh zarađivali mnogi Cresani, otići će u povijest.

Prije privatizacije brodogradilište je bila uspješna tvrtka. Međutim, nestanak hrvatske brodarske flote koja je u brodogradilištu koristila usluge remonta i tehnološko zaostajanje pretvorili su brodogradilište u muzej nad kojim je visio stečaj.

Kako radnika ne bi ostalo na ulici, pokrenuta je predstečajna nagodba u kojoj je najveći poslodavac na otoku, hotelsko-turistička tvrtka Cresanka, postala većinski vlasnik brodogradilišta. Pedesetak otkaza na Cresu isto je kao da u Rijeci bez posla ostane više od pet tisuća ljudi, tumači gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako.

Plan je da Cresanka razvije jaki nautički servis i modernizira postojeće marine. U njezinom sastavu su i hotel Kimen, autokampovi Kovačine i Valun te lanac trgovina, a zapošljava 170 radnika izvan sezone, u sezoni i više od tri stotine. Većinski vlasnici su talijanski dioničari koji se bave nautičkim turizmom. Javlja Eduard Kišić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.