Hrvatski radio

Radio Rijeka

Crni Lug: najhladniji i najkišovitiji goranski kraj ima najstarije zvončare

25.01.2021.

14:53

Autor: Nenad Lučić

Crni Lug jutros (Foto: Nacionalni park Risnjak)

Crni Lug jutros (Foto: Nacionalni park Risnjak)

Foto: - / -

Meteorološka stanica Nacionalnog parka Risnjak u Crnom Lugu često se tijekom hladnijeg dijela godine u vremenskim izvješćima spominje kao jedna od najstudenijih i najkišovitijih lokacija u Hrvatskoj. S ovom meteorološkom, isprepliće se i jedna višestoljetna karnevalska priča.

Često spominjanje Crnog Luga na popisu najkišovitijih lokacija u Hrvatskoj može se dovesti u vezu s položajem tog naselja u podnožju planinskih masiva Risnjaka i Snježnika. To sugeriraju i usporedni podaci koje nudi Miljenko Gašparac iz Nacionalnog parka Risnjak: višegodišnji prosjek oborina u Crnom Lugu (2715 mm) ne zaostaje mnogo za količinama na Snježniku i Risnjaku (3600 – 3800 mm).

S time se slaže i višegodišnji pratitelj crnoluških meteoroloških podataka Neno Štimac i dodaje kako život u podnožju Risnjaka zimi donosi i "debele" temperaturne minuse. Naime, već je prvo ovogodišnje zahladnjenje donijelo ranojutarnje vrijednosti između 11 i 14 stupnjeva Celzijevih ispod ništice.

No Crni Lug može biti još studeniji, što potvrđuje podatak iz veljače 2005. godine, kada se živa u termometru spustila do rekordnih –27. Usporedi li se to s najvišom dosad izmjerenom temperaturom od +35 °C, dolazimo do temperaturne razlike između ljetnog maksimuma i zimskog minimuma u Crnom Lugu od čak 62 Celzijeva stupnja!

Veliki su se rasponi između najnižih jutarnjih i najviših dnevnih temperatura znali bilježiti i unutar jednog mjeseca. U lipnju i srpnju 2006. godine, uz ranojutarnje vrijednosti između -2 i 2 stupnja, najviše dnevne su dosezale od +29, pa i do +32 °C.

Snježni rekord u 17 godina postojanja meteostanice u Crnom Lugu iznosi 155 cm, a onaj kišni 184 litre po ćetvornome metru.

U ovo hladnije doba godine meteorološka priča se redovito isprepliće s karnevalskom baštinom zvončarskog tjeranja zime. Zanimljivo je da takva tradicija na području Gorskoga kotara najdulje postoji upravo u Crnom Lugu, a prema dostupnim podacima, već je dulje od dva stoljeća njeguju Crnoluški pesniki. Više o tome u poslušajte u prilogu:

Klima i pesniki u Crnom Lugu, pripremio Nenad Lučić

Crnoluški pesniki lani na Riječkom karnevalu (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Crnoluški pesniki lani na Riječkom karnevalu (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.