Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dani antifašizma u Opatiji peti put

12.03.2014.

19:19

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dani antifašizma u Opatiji od 12. do 14. ožujka na povijesno bliskim primjerima propitkuju antifašizam i njegovu oportunost protiv sila zla, koliko su ta pitanja aktualna danas te koliko smo sigurni da se zlo neće vratiti.

Film Zavjera je vjeran prikaz konferencije iz 1942. što je po Hitlerovu naputku održana pokraj Berlina. Na njoj su odgovorne osobe raspravljale  o konačnom rješenju pitanja Židova. Nakon te konferencije, industrija zločina širila se geometrijskom progresijom kroz niz logora po Europi s dogovorenim rješenjem. Film je drastičan prikaz kako se zločin planirao i kako je ostvaren. 

Drugi dan posvećen je programu Mladi za mlade u kojem opatijski gimnazijalci predstavljaju projekt Moj zavičaj kroz vrijeme, u četvrtak u 13:30. Opatijska gimnazija Eugen Kumičić sigurno bi teško samostalno mogla organizirati programe u kojima učenici istraživačkim radom upoznaju materiju, najprije zbog financijskih razloga, pa im je suradnja s opatijskom UABA i podrška Grada Opatije iznimno dragocjena.

U petak, u 17:30 na programu je tribina obilježena rezimeom 20. stoljeća u kojem se ispostavilo da, unatoč dosegu civilizacije u kojem živimo, to stoljeće nazivamo stoljećem genocida. O masovnim zločinima od Armenije, preko Bosne do Ruande, o tome proizlazi li genocid iz ljudske prirode ili prirode politike, te o pitanju je li zločin u ostvarivanju političkog cilja neizbježan govorit će Žarko PuhovskiRenato Matić i Vjeran Pavlaković

Svi programi Dana antifašizma u Opatiji odvijaju se u Vili Antonio, a ulaz je slobodan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.