Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dani Kreše Golika

22.05.2022.

11:16

Autor: Nenad Lučić

Dani Kreše Golika

Dani Kreše Golika

Foto: Nenad Lučić / Pixsell

Branko Schmidt , Vinko Brešan i Mirjana Bohanec samo je dio poznatih osoba hrvatske kinemoatografije, koje su se danas okupile u Fužinama, želeći sa s članovima obitelji i stanovnicima rodnog mjesta pokojnog filmskog i televizijskog redatelja Kreše Golika obilježiti stotu obljetnicu njegovog rođenja. 

O ostavštini velikana, koji je stvorio iznimna djela, poput filma "Tko pjeva, zlo ne misli" i serije "Gruntovčani", bilo je riječi na prigodnom znanstvenom skupu. 


Krešo Golik me je, kao studenta treće godine Akademije, odveo na tadašnju Televiziju Zagreb, gdje sam ja već tada dobio priliku raditi svoj prvi igrani film, koji je doživio veliki uspjeh i na neki mi način otvorio vrata. Zato mogu reći da sam prohodao uz Krešu Golika, koji mi je kao profesor usadio osnove filma i filmskog jezika.

redatelj Branko Schmidt

Galerija
Mirjana Bohanec, nositeljica glavne ženske uloge u najpoznatijem Goplikovom filmu Tko pjeva, zlo ne misli, Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka
Redatelj Branko Schmidt; Leandra, udovica Kreše Golika te glumica Urša Raukar Gamulin, Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka

Kada govorimo o mojoj karijeri, uvijek sam smatrala da je Krešo Golik nekakva vrsta mog oca u filmskom poslu. Bio je pedantan, zahtjevan, ali i jako brižan. Naime, kad bi se i dogodili nekakvi problemi na filmskom setu Krešo Golik ih je znao riješiti na takav način, da glumci nikada nisu mogli osjetiti eventualne trzavice i nesporazume.

glumica Nataša Dorčić

Poslušajte prilog Nenad Lučića:

Dani Kreše Golika

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.