Hrvatski radio

Radio Rijeka

Državne nagrade riječkim znanstvenicima

27.10.2014.

12:27

Autor: Ivica Vrkić / T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Saboru su danas dodijeljene Državne nagrade za znanost za 2013. godinu. Od ukupno 30 nagrada, četiri su dobili riječki znanstvenici za popularizaciju i promidžbu znanosti.

Iva Dekaris s Medicinskog fakulteta dobila je godišnju nagradu u području biomedicinskih znanosti. Za popularizaciju i promidžbu znanosti nagrađena je Rajka Jurdana Šepić s Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci za emisiju Baltazar Radio Rijeke i Nevenka Ožanić s Građevinskog fakulteta. 

Među nagrađenima je i skupina  profesora Filozofskog fakulteta Odsjeka za psihologiju Svečilišta u Rijeci, koji su nagradu dobili za popularizaciju psihologije i promicanje njezinog položaja u društvu: Petra Anić, Asmir Gračanin, Jasna Hudek-KneževićInes Jakovčić, Jasminka Juretić, Nada KrapićIrena MiletićRosanda Pahljina-Reinić, Alessandra Pokrajac-BulianBarbara Rončević-Zubković, Sanja Smojver-AžićZoran Sušanj, Vladimir Takšić, Mladenka TkalčićNena Vukelić i Ivanka Živčić-Bećirević

Državne nagrade za znanost dodjeljuju se u četiri kategorije: za životno djelo, za znanost, za popularizaciju znanosti te za znanstvene novake. Godišnjim nagradama nagrađuju se osobita znanstvena dostignuća, otkrića i primjena rezultata znanstvenoistraživačkog rada. Svake se godine mogu podijeliti do tri godišnje nagrade za svako znanstveno područje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.