Hrvatski radio

Radio Rijeka

Eko-kugle za obnovu morskog dna i pomoć poplavljenim područjima

19.05.2014.

14:53

Autor: Edi Kišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povodom proizvedenog stomilijuntnog AquaMarisa - najprodavanijeg brenda u svijetu u segmentu proizvoda za nos na bazi fizoloških otopina i otopina na bazi mora - Jadran galenski laboratorij je danas na riječkom lukobranu osnovnoškolcima podijelio dio od ukupno 20 tisuća glinenih eko-kugli koje su bacili u more.

Eko-kugle su obogaćene efektivnim mikroorganizmima i svaka od njih prirodno obnavlja kvalitetu jednoga četvornog metra morskog dna. Do kraja svibnja će tako  učenici 24 riječke škole, kao i građani, pomoći da se obnovi 20 tisuća četvornih metara morskog dna.

Danas su to učinili učenici škola Podmurvice i Nikola Tesla. Kugle su bacili u more i time omogućili čišćenje morskog dna, kako bismo prirodi vratili makar djelić onoga što od nje uzimamo.

Kugle se temelje na japanskoj EM tehnologiji koja se već dvadesetak godina primjenjuje u Aziji i Europi, a proizvedene su u suradnji s tvrtkom Efektivni organizmi.

Bio kugle će donirati i mještanima poplavljenih područja kako bi, nakon što se voda povuče, pomogli u  čišćenju zagađenih voda. Javlja Edi Kišić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.