Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gastronauti na Hvaru: more, sunce i izvrsna hrana

31.03.2014.

14:49

Autor: Vladimir Jurić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vodeći hrvatski restorateri, vinari i novinari koji prate gastronomiju, okupljeni u Klub Gastronaut sa sjedištem u Opatiji, posjetili su otok Hvar. Teme trodnevnog skupa bile su: ''Priča o hvarskom akvatoriju kroz specijalitete'', ''Plavi i zeleni vrtovi Palmižane'' te ''Mediteranski finger-food''.

Nakon ugodne jednosatne vožnje Jadrolinijinim katamaranom Adriana od Splita do grada Hvara, goste su domaćini dočekali na terasi hotela Riva uz pjenušac i plodove mora. Tijekom prve šetnje gradom prvo su posjetili samostan benediktinki, koje jedine na svijetu izrađuju čipku od niti agave.

Za izradu pojedinih primjeraka treba nekoliko mjeseci, a sve ovisi o vremenu: ako je bura, niti agave lako pucaju, a ako je jugo, teško se veze, pa je potrebna velika strpljivost. Najjeftiniji i najmanji primjerci te čipke koštaju oko 700 kuna, a one reprezentativne i do sedam tisuća kuna.

Iduća postaja bio je povijesni Arsenal što ga je Venecija dala sagraditi u 13. stoljeću, a u kojem su Hvarani čuvali borbenu galiju. Danas je to višenamjenski prostor za sve važnije događaje. Iznad njega je jedno od najstarijih kazališta u Europi, osnovano prije četiri stoljeća. Hvarsko kazalište bilo je prvo u Europi u koje su odlazili i pučani i plemstvo.

Zgrada se obnavlja, a Hvarski pučki teatar predstave održava u Arsenalu. Šetnja starim dijelom grada Hvara završila je, preko Hvarske pijace, najvećeg trga u Dalmaciji, kod hvarske katedrale čija je gradnja počela u 14. stoljeću, a završena četiri stoljeća kasnije. Kažu da je katedralu izgradila srdela, jer su Hvarani živjeli od prodaje slane srdele.

Večernja tema u kultnom hvarskom restoranu Gariful bila je Priča o hvarskom akvatoriju. Priču su činile slane srdele i marinirani inćuni sljubljeni s frankovkom iz 2012., salata od hobotnice uz vrhunsku graševinu, buzara od školjki i morskih puževa uz silvanac zeleni, onda riba u soli, pa gregada (riba s krumpirom u loncu), uz merlot i hvarski oblik fritula, pašurate, za kraj.

Drugoga dana gastronauti su turističkim brodom obišli južnu stranu otoka. U Svetoj Nedilji domaćin je bio poznati vinar Zlatan Plenković. U podrumu smještenom ispod razine mora čuvaju se hrastove bačve s najboljim uzorcima vina, posebno zlatana plavca.

Na Palmižani je uz botanički vrt smješten restoran Meneghello. Nakon šetnje vrtom te razgleda umjetničkih djela u vlasništvu Dagmar Meneghello, počeo je ručak nazvan Plavi i zeleni vrtovi Palmižane: bruskete s rajčicama i bosiljkom, bruskete s rajčicama, slanim sirom i inćunima, carpaccio od mola, marinirani inćuni, pršut od tune, divlja šparoga, hobotnica na salatu s motarom, palenta s blitvom, crni rižoto, špageti sa salsom, divlje zelje s krumpirom, kolač od rogača s džemom od gorkih naranči…

Druga večer u Garifulu bila je tematski party Mediteranski finger food. Posljednjeg dana Gastronauti su posjetili starogradsko polje Agar što je pod zaštitom UNESCO-a. Gospodarstvo Žuvela, na čelu s Josipom Žuvelom, gostima su pokazali konje, magarce, kravu bušu, vijetnamske svinje i brojnu perad koja se slobodno kreće gospodarstvom.

Posebna priča bila je hvarska marenda: domaći kruh od pšenice iz Like, koja je mljevena na Uni, domaća kajgana, panceta i salama, te uskrsna pinca. Nakon razgleda Vrboske i panoramske vožnje sjevernom stranom Hvara, u Poljoprivrednoj zadruzi Svirče dočekali su nas desertnim vinom hadrian (čitaj prošek), za kojeg su dobili brojna priznanja. Za ručak su poslužena teleća juha, teleći rižot, janjeće i teleće pečenje s krumpirima, te hrostule i pašurate, uz perjanicu te vinarije - Ivan Dolac.

Sljedeći susret gastronauta bit će od 5. do 9. svibnja na Krku, a na Hvaru je bio i Vladimir Jurić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.