Hrvatski radio

Radio Rijeka

Goranski čelnici za zakon o Gorskom kotaru

14.02.2014.

14:54

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gorski kotar se suočava s posljedicama prošlotjedne ledene nepogode, ali i činjenicom da se ne naziru kvalitetna zakonska rješenja koja bi tom području omogućila da se lakše nosi s otežanim uvjetima života. O tome su u Vrbovskom danas raspravljali svi goranski čelnici.

Do kraja veljače čelnici goranskih gradova i općina zbrojit će ukupan iznos proračunskih i drugih financijskih gubitaka zbog najavljenog ukidanja Zakona o brdsko-planinskim područjima te po njima loših rješenja koje nudi ponuđeni Zakon o regionalnom razvoju. Ti bi gubici, prema današnjim okvirnim procjenama, mogli dosegnuti biti i 25 milijuna kuna.

Ukidanjem brdsko-planinskog statusa goranske lokalne samouprave ostaju bez važnog dijela proračunskih prihoda, a stanovnicima se umanjuje razina povrata poreza. Gdje gubi lokalna samouprava gube svi. Cjelokupni program predškolskog odgoja i naobrazbe, vatrogastvo, cjelokupni programi socijale, te kulture i sporta nestaju, kaže gradonačelnik Vrbovskoga Dražen Mufić.

Na današnjem se sastanku govorilo o mogućem rješenju - osmišljavanju posebnoga Zakona o Gorskom kotaru za čiju je izradu pomoć ponudila Primorsko-goranska županija. Nedavna elementarna nepogoda i štete od leda trebaju biti poticaj da se goranske primjedbe na loše zakone saslušaju s više razumijevaja, rečeno je u Vrbovskom. Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.