Hrvatski radio

Radio Rijeka

Goranski napad vukova

28.09.2022.

12:53

Autor: Nenad Lučić

Goranski napad vukova

Goranski napad vukova

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Nedavna provala vučjeg čopora u ovčji tor na području naselja Brod Moravice u Gorskom kotaru, rezultirala je velikim štetama, te uznemirila tamošnje stanovnike. Posebno uznemiruje podatak da se ranojutarnji napad vukova na ovce dogodio na rubnom dijelu naselja, samo pedesetak metara od kuće na obiteljskom gospodarstvu. Lovci kao mogući uzrok napada navode činjenicu da se on dogodio u doba godine kada vučice svoje mlade uče loviti plijen, a posljedice nije ublažilo niti to što je tor bio opasan propisanom ogradom.  

Stradalo je pola stada, odnosno petnaest ovaca, a šteta iznosi minimalno 2000 kuna po jednoj ovci, no bojim se da pojedinačni, koje je resorno Ministarstvo spremno platiti neće biti veći od 300 do 400 kuna. Naime, lani mi je vuk odnio jedno janje, i izdano nam je rješenje o isplati 173 kune, koje do danas nismo dobili, uz obrazloženje kako se nisam očitovao da prihvaćam spomenuti iznos. Iznos je smiješno nizak, jer me više košta veterinarski pregled jedne ovce, od spomenute visine naknade. Dobijem li nakon posljednjeg napada ukupno 4000 kuna moći ću biti zadovoljan. Kada bi država više pomagala, bilo bi nam lakše

Tomislav Crnković

Vlasnik imanja Tomislav Crnković je imao dvadeset i osam ovaca, od vuka se, kao zaštićene vrste, kaže, teško obraniti, te smatra da mu državnim naknadama niti približno neće biti namireni razmjeri šteta, čiji ukupni iznos procjenjuje na tridesetak tisuća kuna.


Tomislav Crnković:

Tomislav Crnković

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.