Hrvatski radio

Radio Rijeka

Grbin: "Inicijativa za izmjenu izbornog zakona je opasna"

13.09.2014.

12:54

Autor: Blanka Uzelac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

SDP-ovi saborski zastupnici sastali su se u Kastvu, mjestu gdje je i nastala Kukuriku koalicija, te raspravljali o nizu aktualnih pitanja. Željko Jovanović smatra da samo Kukuriku s predsjednikom Josipovićem može Hrvatskoj osigurati bolju budućnost.

Uvođenje poreznih olakšica koje će omogućiti povećanje plaća te donošenje tri osnove strategije: industrijske, obrazovne i zdravstvene, koje će koristiti cijelom društvu, smjernice su budućeg rada Sabora i Vlade, poručuju SDP-ovi saborski zastupnici iz Primorsko-goranske i Istarske županije. Sastali su se u Kastvu, gdje je i osnovana Kukuriku koalicija koja, prema Željku Jovanoviću, jedina uz predsjednika Ivu Josipovića može osigurati bolju budućnost građana.

Uz izmjenu sustava državne uprave, hitno treba mijenjati i Zakon o referendumu, kako bi prikupljanje potpisa bilo transparentno te da se isti uvjeti omoguće i malim građanskim inicijativama, bez moćnog "zaleđa". Prijedlog inicijative "U ime obitelji" da se u izborni zakon uvede preferencijalni način glasovanja, da se izborni prag smanji na dva posto te da se zabrani predizborno koaliranje, Peđa Grbin smatra opasnim. Dogodit će nam, kaže, kao i nekim susjednim državama, da se praktički niti jedna mjera ne može provesti.

Damir Mateljan potrebnim smatra donošenje posebnoga zakona o Gorskom kotaru, s obzirom na skoro ukidanje Zakona o brdsko-planinskim područjima i onima od posebne državne skrbi. O skupu saborskih zastupnika SDP-a iz Primorsko-goranske i Istarske županije izvještava Blanka Uzelac:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.