Hrvatski radio

Radio Rijeka

Greenpeace u Plominu: "Ugljen je prljav posao!"

22.07.2014.

12:56

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Aktivisti Greenpeacea posjetili su Plominski zaljev i nad morem razvili golemi transparent s porukom "Ugljen je prljav posao". Time žele upozoriti na štetnost planirane izgradnje "Plomina C".

Struja iz Plomina C, novoga bloka termoelektrane koji se tek treba izgraditi, bit će dvostruko skuplja od one koja se trenutno prodaje na tržištu, poručuje Greenpeace. Jedan megavatsat električne energije uobičajeno košta između 30 i 45 eura, a onaj proizveden u novoj termoelektrani na uvozni ugljen - čak 70 eura! 

Građani protiv Plomina C                      Nedavna anketa koju je za Greenpeace provela agencija IPSOS pokazala je da se 64 posto građana Hrvatske protivi projektu Plomin C. Čak 90,6 posto anketiranih smatra da se hrvatska energetska politika treba bazirati na obnovljivim izvorima energije. Građani jasno govore: ne želimo ugljen, želimo obnovljive izvore kojima Hrvatska obiluje. Vrijeme je da ih političari počnu slušati, rekao je Zoran Tomić.

Ako je suditi prema iskustvima izgradnje termoelektrane Šoštanj u Sloveniji, predviđena cijena izgradnje mogla bi se udvostručiti. Gradnja termoelektrane Plomin C investitorima se može isplatiti samo uz uz dobivanje ustupaka i potpisivanje tajnih ugovora, upozorava Greenpeace.

Zoran Tomić, voditelj hrvatskoga ogranka Greenpeacea, u Plominu se zapitao zašto se ne govori o tome da će građani plaćati skuplju struju, da će sav ugljen koji će pogoniti Plomin C biti uvezen te da će u pozadini projekta biti tajni ugovori kojima će se jamčiti otkup skuplje struje od trenutne tržišne cijene. Odgovor je jasan, kaže Tomić: Sve što je vezano za Plomin C prljav je posao

Ova akcija nastavlja se na kampanju promocije obnovljivih izvora energije koju proteklih dana po Jadranu provodio Greenpeaceov brod Rainbow Warrior. Naša zemlja uvelike zaostaje u proizvodnji energije iz sunca i vjetra: za razliku od Hrvatske, Slovenija koja je manja i ima manje sunca, ima 10 puta više fotonaponskih sustava. Cijela Europa utrkuje se u izgradnji obnovljivih izvora energije - na njih se odnosi čak 72 posto svih novih pogona za proizvodnju struje izgrađenih prošle godine.

Stručnjaci za energetiku izračunali su da bi se za cijenu izgradnje Plomina 3 moglo izgraditi 800 megavata vjetroelektrana ili solarnih fotonaponskih sustava. Ove ekološki prihvatljive alternative otvorile bi između šest i 20 puta više radnih mjesta od planirane termoelektrane na uvozni ugljen, podaci su koje navodi Greenpeace.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.