Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hrvatska policija vrlo uspješna u otkrivanju ilegalnih migranata

10.04.2014.

15:06

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na svim je rutama Jugoistočne Europe zabilježen značajan porast ilegalnih migranata i tražitelja azila. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja bilježi pad u tom području, čak 30 posto manje imigranata od bilo koje druge zemlje Europske unije. Istaknuto je to na međunarodnoj policijskoj konferenciji u Opatiji.

Multikulturalna društva i suočavanje s promjenjivim vidovima organiziranog kriminala pred policiju postavljaju velike izazove i zahtjeve za suradnjom, posebno u kontekstu europskih migracijskih tokova. Prema Agenciji FRONTEX koja prati kretanja na vanjskim granicama Europske unije, na svim je rutama Jugoistočne Europe zabilježen značajan porast ilegalnih migranata i tražitelja azila.

Hrvatska bilježi značajan pad u tom području, a ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić istaknuo je da je to rezultat kvalitetnog policijskog rada više od šest tisuća graničnih policajaca te značajnog opremanja i izgradnje sustava tijekom preuzimanja dužnosti čuvanja vanjskih granica EU. 30 posto manje imigranata ne bilježi niti jedna zemlja Europske unije, zaključio je Ostojić.

Trodnevna konferencija na temu suvremenih izazova u regionalnoj policijskoj suradnji završila je danas u Opatiji. Sedamdesetak sudionika iz trinaest zemalja raspravljalo je o jačanju međunarodne suradnje i graničnoj sigurnosti u okviru realizacije Regionalnog programa policijske suradnje na zapadnom Balkanu od 2012. do 2016. godine. Zatvarajući konferenciju, ministar Ostojić je naglasio da su ovakve razmjene iskustava dodatni doprinos za postizanje veće učinkovitosti međunarodnog policijskog rada. Javlja Larissa Smokvina:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.