Hrvatski radio

Radio Rijeka

I Poljaci zainteresirani za LNG na Krku

13.12.2014.

10:16

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

LNG terminal na Krku bit će jedan od ključnih projekata u Europi. Za njega je zainteresirana i Poljska, pa bi glavni dio plinskoga koridora sjever – jug spojio terminale u Hrvatskoj i Poljskoj.

Za projekt vrijedan milijardu i šesto milijuna eura dvije će zemlje zajedno aplicirati za novac iz EU fondova. Projekt će omogućiti dugoročnu sigurnu isporuku energenata ne samo Hrvatskoj i Poljskoj nego cijeloj vertikali istočne Europe, rekao je hrvatski ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Dodao je da će do 2010. godine hrvatska postati energetsko čvorište ovog dijela Europe, i to s tri ključna projekta: LNG terminalom na Krku, jadransko-jonskim plinovodom i vlastitom proizvodnjom.

Tim projektom ostvaruje europska energetska politika, rekao je poljski ministar državne riznice Wlodzimierz Karpiński na okruglom stolu hrvatskih i poljskih energetskih tvrtki u zagrebačkom hotelu Esplanade. Istaknuo je da Europska komisija projekt LNG terminala na Krku drži jednim od najvažnijih strateških projekata, pa se stoga očekuje financijska podrška Europske unije.

Izgradnju terminala za ukapljeni plin u Omišlju, osim budućih dobavljača tekućeg plina, snažno podržavaju Sjedinjene Američke Države i Europska unija, a projekt se još više dobio na važnosti nakon ruskog odustajanja od Južnog toka. Svoj interes za terminalom prije nekoliko dana iskazala je i Slovenija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.