Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jedan glas premalo: nije usvojen izvještaj o proračunu PGŽ

18.09.2014.

15:12

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Županijska skupština na današnjoj 11. sjednici nije usvojila polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna jer je za to manjkao jedan vijećnički glas. No, proračun se puni uredno i u prvih šest mjeseci 2014. godine ostvareno je 45 posto godišnjega plana.

Je li županija krava muzara za promociju ravnateljice rapske Psihijatrijske bolnice i zašto su na Rabu opremljeni dodatni rendgen i laboratorij, dok je u Crikvenici laboratorij zatvoren - pitala je na aktualnom satu Županijske skupštine PGS-ova Ines Strenja Linić. Na pitanje formira li se na Rabu nova opća bolnica, župan Zlatko Komadina je odgovorio kako Županija kao odgovorni vlasnik ulaže u obnovu opreme i prostora specijalističke bolnice. Psihijatrijska bolnica danas ne može se usporediti sa stanjem u kojem je bila prije deset godina, poručio je Komadina.

Taj jedan glas koji je nedostajao SDP-ovoj većini da se usvoji izvještaj o proračunu Primorsko-goranske županije bio je vijećnik Zelene stranke Aljoša Babić, koji nije došao na današnju sjednicu Županijske skupštine. Za prihvaćanje su bila potrebna 23 glasa, 22 vijećnika glasala su ZA, a suzdržano je bilo čak 18 vijećnika oporbenih HDZ-a, laburista i PGS-a.

No, ništa se značajno ne mijenja, ovime nije pao proračun, već će se o izvješću raspravljati nakon što ga ocijeni Ministarstvo financija. Neprihvaćanje izvješća je legitiman politički stav, kaže župan Zlatko Komadina i dodaje da je županijski proračun stabilan. U provoj polovici ove godine prihodi su 173 milijuna kuna, odnosno 45 posto plana za cijelu godinu. Rashodi su 113 milijuna kuna jer Županija sve plaća nakon obavljenog posla, unutar 15 dana.

Jednoglasno je na sjednici Županijske skupštine prihvaćeno revizorsko izvješće te odluka o novoj pomoći stanovnicima Gorskoga kotara u ublažavanju šteta od elementarne nepogode. Protekloga proljeća Županija je kupila 30 tisuća sadnica voćaka za 600 tisuća kuna, a sada za pomoć gradovima i općinama izdvaja još 1,4 milijuna kuna. Javlja Neva Funčić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.