Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Juxta mare" je novi rapski virtualni muzej ribarstva, pomorska i brodograditeljstva

01.12.2022.

14:23

Autor: Neva Funčić

Kristjan Staničić Juxta mare

Kristjan Staničić Juxta mare

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Turistička i kulturna ponuda grada Raba bogatija je za novi virtualni muzej ribarstva, pomorska i brodograditeljstva "Juxta mare". 

Uz pomoć QR koda, posjetitelji mogu virtualno prošetati uz 13 lokacija uz rapsku obalu te doznati više o stoljetnoj pomorskoj tradiciji, rečeno je na predstavljenju novog muzeja u Rijeci.


Rab prati trendove, pohvalio se rapski gradonačelnik Nikola Grgurić. "Muzej Juxta mare je ekološki smješten u "oblaku" te omogućuje da bilo koju od 13 rapskih točaka brodogradnje i ribarstva posjetite u bilo koje vrijeme, s bilo kojeg mjesta, iz New Yorka ili Londona", rekao je Grgurić. 


Autor postava je kipar Mladen Šćerbe, a virtualni muzej je realiziran u sklopu europskog FLAG projekta poticanja ribarstva i brodogradnje. 


Zamišljen je kao projekt koji će se razvijati, a u prvoj fazi posjetitelje uz QR kod učitan u pametni telefon vodi na stazu uz more od Banjola do Barbata. 


Predstavljena je dostupna dokumentarna građa kao i sjećanja još živih svjedoka, a namjera je učiniti ih dostupnima domaćim stanovnicima, rodbini susjedima i znancima, a potom i svima koje ta tema zanima. 


"Primjerice, priča o tradiciji male brodogradnje i Josipu Španjolu koji je kao meštar prije točno stotinu godina došao sa znanjima stečenima u austrougarskim brodogradilištima na Dunavu i počeo obrazovati mlade Rabljane", rekao je autor postava Šćerbe te dodao da je muzej pun priča. 


"Projekt je dostupan na hrvatskom i engleskom i predstavlja novi vansezonski turistički sadržaj", rekla je direktorica TZ Grada Raba Ivana Matušan, a direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić je istaknuo da je rapski virtualni muzej ribarstva, pomorstva i brodogradnje u skladu s trendovima digitalizacije i održivosti hrvatskog turizma. 


Poslušajte izjave:


Juxta mare Rab

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.