Hrvatski radio

Radio Rijeka

Koliko je zagađeno more u riječkoj luci?

28.09.2014.

14:37

Autor: Damir Pijaca

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povećavanje prometa morem izaziva sve veće zagađivanje mora i priobalja. Uvidjevši opasnost zagađenja mora fekalijama s brodova, međunarodna zajednica donijela je niz propisa kojima se to sprječava. Kakva je situacija u riječkoj luci?

Trajni cilj Lučke uprave Rijeka je osigurati sigurnost brodova u plovidbi riječkim akvatorijem, brinuti se za sigurnost brodova, obala i lučkih uređaja te tako doprinositi očuvanju priobalja i zaštiti morskog okoliša. Svim korisnicima luke nastoji se pomoći da kod procedure dolaska i odlaska, kao i za vrijeme boravka broda na području Luke Rijeka, maksimalno poštuju propisane ekološke standarde, pojašnjava lučki kapetan Darko Glažar.

Inspekcijske službe Lučke kapetanije imaju obvezu kontrolirati brodove, pa i one usidrene, poput botela Marina, čiji voditelj Andrej Kušeta kaže da je brod spojen na kanalizacijsku mrežu zbog čega ne utječe na riječku luku. Na sličan način se otpadne i fekalne vode zbrinjavaju i na susjednome, stalno usidrenom brodu Arca Fiumana. "Imamo ugovor s Rijekatankom koji po potrebi dolaze i odvoze fekalne vode", kaže vlasnik Davor Lukas.

Rijekatank i ostali lučki koncesionari imaju obvezu svoje tehnološke procese rada na brodovima prilagoditi očuvanju okoliša. Lučki kapetan Glažar naglašava kako je na određenim mjestima u luci zabranjeno kupanje i ribolov, a prokomentirao je i vrijednost ribe ulovljene u riječkoj luci, posebice cipala: "Jedna je vrsta unutar luke, a drugo je cipal ispod Velebita, gdje je čisto more i kvalitetna riba", kaže kapetan Glažar.

Unatoč stalnom iznalaženju novih tehnologija za obradu sanitarnih otpadnih voda na brodovima, more je još uvijek nedovoljno zaštićeno od zagađivanja sanitarnim otpadnim vodama. Reportažni prikaz Damira Pijace:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.