Hrvatski radio

Radio Rijeka

Komadina: Do jadransko-jonskog pravca novcem iz EU fondova

06.10.2014.

12:04

Autor: Neva Funčić / Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za projekt jadransko-jonskoga prometnog pravca potreban je novac, kako bi se prvo definirali koridori, a potom i izgradile nedostajeće dionice autocesta - a do novca bi se moglo doći zajedničkom prijavom na europske fondove.

Jadransko-jonski prometni pravac trebalo bi kandidirati na europske fondove kao transgranični projekt uklanjanja barijera, smatra primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. Naša županija nudi se da bude nositelj projekta, rekao je Komadina, koji je o ideji razgovarao s ministrima prometa Austrije i Slovenije, europarlamentarcem Ivanom Jakovčićem te dubrovačko neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem

Nedostajući dio trase jadransko-jonske autoceste prolazi kroz Sloveniju, koja još nije definirala ni kuda će ona ići. Nije izgrađen ni dio od Križišća do Žute Lokve, a dalje se pravac nastavlja preko juga Hrvatske, Crnom Gorom i Albanijom do Grčke. Sada je važno barem definirati koridore, a do novca bi se moglo doći prijavom na europske fondove prekogranične i transgranične suradnje.

Novac Europske unije je rješenje jer teško da ćemo sami dobiti potporu za gradnju novih autocesta, kaže Komadina i najavljuje skoru sjednicu Jadransko-jonske euroregije u Rijeci. Javlja Neva Funčić:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.