Hrvatski radio

Radio Rijeka

Krk treći put proglašen najboljim gradom za život u Hrvatskoj

08.12.2021.

16:16

Autor: Marta Ožanić

Otok Krk

Otok Krk

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Razgovarali smo s gradonačelnikom Grada Krka Dariom Vasilićem kojemu je ovo 8. mandat, a koji kroz svoje mandate svjedoči rezultatima promišljenog i stabilnog planiranja infrastrukture grada.

Krk je po broju stanovnika, broju djece odnosno stopi nataliteta, po cjelokupnoj kvaliteti života ali i socijalnoj politici opet pokazao da je najbolje mjesto za život u Hrvatskoj. To je rezultat kontiinuiranih ciljeva uravnoteženog razvoja.


Dugogodišnje promišljanje razvoja grada ulaganjem u društvenu infrastrukturu putem vrtića i škola, odnosno komunalnu infrastrukturu nužnu za preduvjete razvoja gospodarstvta, dovelo je do povoljne situacije koja se pretjerano ne eksploatira ali se ipak eksploatira dovoljno da mladi imaju želju za životom upravo u Krku.


Grad Krk ima najveću stopu rasta stanovništa u posljednjih 10 godina koja iznosi preko 10 posto, a odraz je mehaničkog priliva odnosno useljavanja zbog posla i nataliteta. Odličnom vitalnom indeksu ide u prilog i činjenica da se godišnje iseljava tek 7 stanovnika pa je Krk prvi u Hrvatskoj i po niskoj stopi iseljavanja.


Krk upotrebom novih tehnologija štedi novac koji zatim ulaže u subvencije odnosno programe za obitelji.


Primjer za to je led rasvjeta koju grad Krk koristi kao gradsku rasvjetu već dvije godine te je u odnosu na nekadašnjih milijun kuna potrošenih na rasvjetu zamjenom sustava uštedio 500 000 kuna.


Vasilić ističe kako uz iste zakonske okvire na razini Hrvatke neki promišljanjem postižu više, a Krk je spreman prenijeti svoj model dobre prakse i drugim lokalnim samopravama te kao lokomotiva povući cijelu Primorsko-goransku županiju da bude najbolja županija u Hrvatskoj.


Dario Vasilić u programu Radio Rijeke:


Tris: Dario Vasilić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.