Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kruzeri; generatori turističke potrošnje

19.08.2022.

11:04

Autor: HRT - Radio Rijeka

Ilustracija; kruzer u Rijeci

Ilustracija; kruzer u Rijeci

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

U prvoj polovini ove godine u hrvatskom dijelu Jadrana boravilo je 58 stranih kruzera na kojima je bilo 189 tisuća putnika. Najviše kružnih putovanja, čak 46 posto bilo je u akvatoriju Dubrovačko-neretvanske županije, a 31 posto u Splitsko-dalmatinskoj. Dubrovnik je iznova bio najposjećenija luka stranih kruzera, a slijede ga Split, Zadar, Hvar i Korčula, Šibenik te Rovinj.

Kruzeri su generatori turističke potrošnje, ali i uzročnici "overturizma". Veliki su potencijal za produljenje sezone jer izravno i neizravno stvaraju nova radna mjesta. Ipak, jedan megakruzer proizvede 10-12 tona krutog otpada tijekom plovidbe, posjetitelji s kruzera stvaraju velike gužve u destinacijama i manje troše od klasičnih turista.


Iz Hrvatske udruge turizma  javljaju kako je povećana procjena Hrvatske narodne banke ukupnih prihoda od turizma ove godine, koji se procjenjuju na 11,3 milijarde eura, značajno više nego lanjskih 9,1 milijardu eura, ali i 7 % ili 800 milijuna eura više od najuspješnije 2019., još je jedan važan pokazatelj uspješnosti ove turističke sezone. 


S obzirom na očekivani nastavak snažnog turističkog prometa u nastavku glavne sezone i u posezoni, i u fizičkim i u financijskim pokazateljima, domaći ekonomski analitičari procjenjuju i veći turistički prihod od aktualne procjene HNB-a, od čak više od 12 milijardi eura.


Predstavljen je i prijedlog Strategije razvoja održivog turizma do 2030., a novom Strategijom razvoja održivog turizma do 2030. u Hrvatskoj se planira održivi turizam postaviti kao imperativ i cilj cijelog turističkog sektora, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac na prvom predstavljanju prijedloga strategije. 


Javna rasprava o tom dokumentu traje do 20. kolovoza. Nakon toga obradit će se primjedbe i prijedlozi te će konačni prijedlog strategije biti predstavljen na Danima hrvatskog turizma (DHT) u listopadu, a tekst strategije treba biti usvojen do kraja ove godine. Vizija razvoja održivog turizma podrazumijeva kvalitetu i dobrobit lokalnog stanovništva, uvažavanje kulturno-povijesne i prirodne baštine, rješavanje nedostatka broja i kvalitetnih radnika u turizmu te smanjenje utjecaja klimatskih promjena na turizam i njegova negativnog utjecaja na prostor i stanovanje.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.