Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Klasi optimist laborantice za jezik, kogniciju i neuroznanost

21.05.2022.

13:48

Autor: Lena Stojiljković

Eva Pavlinušić Vilus

Eva Pavlinušić Vilus

Foto: - / LACON

Pri katedri za strane jezike Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci osnovan je nedavno Laboratorij za jezik, kogniciju i neuroznanost za istraživanja jezične obrade. Prvi je to takav laboratorij na riječkom Sveučilištu, drugi u Hrvatskoj i tek treći u regiji, ali jedini koji će se baviti pitanjima vezanim uz dvojezičnost i obradu stranog jezika, zasad - engleskog.

Laboratorij je trenutno u fazi uređenja prostora i opremanja uređajem za istraživanje rada mozga, elektroencefalogramom (EEG), a u njemu će se moći provoditi istraživanja iz svih znanstvenih disciplina vezanih uz istraživanje ljudskog mozga i spoznajne procese.


Da bi nam pojasnile o čemu je zapravo riječ i na koji način laboratorij može utjecati i na živote nekih od nas, u ovotjednoj Klasi optimist ugostili smo voditeljicu projekta doc. dr. sc. Irenu Bogunović i poslijedoktorandicu riječkog Pomorskog fakulteta dr.sc Evu Pavlinušić Vilus.


Poslušajte što su gošće rekle našoj Leni:


Klasa optimist:Irena Bogunović i Eva Pavlinušić Vilus

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.