Hrvatski radio

Radio Rijeka

Lošinjsko brodogradilište ima posla unatoč krizi

27.12.2014.

13:59

Autor: Vesna Korić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Lošinjsko brodogradilište, usprkos krizi koja već duže vrijeme prati domaću i svjetsku brodogradnju, uspijeva pronaći dovoljno posla za stotinjak stalnih radnika škvera i za pedesetak kooperanata.

Užurbano je ovih dana u lošinjskom škveru. Na remontu je sedam brodova domaćih kompanija Jadrolinija i Brodospas. No, ovo brodogradilište sve više obavlja poslove remonta i za strane naručitelje.

Ponosni su, kaže direktor brodogradilišta Antoni Saganić, što su kao pouzdan partner prepoznati i na inozemnom tržištu – ponajviše u Italiji, sve više u Njemačkoj i Turskoj, zemljama sjeverne Afrike, Grčkoj, Rusiji...

Uz sve jaču konkurenciju na svjetskom tržištu, nije lako doći do posla. No, u lošinjskom škveru imaju provjeren recept: poštivanje ugovorenih rokova, prilagođavanje zahtjevima naručitelja i kvalitetno obavljen posao do najsitnijih detalja.

Lošinjsko brodogradilište osnovano je davne 1850. godine i bilo je poznato u cijelom svijetu po gradnji jedrenjaka. Danas se u brodogradilištu na godinu obavi remont pedesetak različitih plovila: od trajekata, LNG i putničkih brodova, zatim brodova za prijevoz rasutih tereta, tegljača, jahti...

Dio prakse ovdje odrađuju i učenici lošinjske Pomorske škole. I - što je osobito važno - ovdje se zapošljavaju i ostaju na svom otoku. Javlja Vesna Korić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.