Hrvatski radio

Radio Rijeka

Međunarodni dan planetarija u Astronomskom centru Rijeka

12.03.2022.

10:11

Autor: Neva Funčić

Vizual planetarija Naš mjesec

Vizual planetarija Naš mjesec

Foto: - / Astronomski centar Rijeka

U Astronomskom centru Rijeka se u u subotu 12. ožujka obilježava Međunarodni dan planetarija. Cilj cjelodnevnog programa za djecu i odrasle je upoznati javnost sa svjetlosnim onečišćenjem i svijetom planetarija,koji su idealne astronomske učionice i mjesta inspiracije svemirom.

12. Međunarodni dan planetarija u Astronomskom centru Rijeka i 12. Međunarodni dan planetarija koji se obilježava u Hrvatskoj nudi bogat program na riječkom Svetom križu. Krovna strukovna organizacija Međunarodna udruga planetarija (IPS) već dugi niz godina ističe programe planetarija Astronomskog centra kao najbolju praksu.


Subotnje jutro namjenjeno je programima za djecu i odrasle. U 9 sati počinje nova live prezentacija za djecu stariju od 4 godine "Naš mjesec", s animiranim likovima ilustratorice Lare Dežulović. Od 10 sati na programu je besplatni dodatni program, istražionica Životinje u Svemiru, a od 11 Zvjezdana igra.


Večer je za mlade i odrasle, namijenjena otkrivanju planetarija, ljepota tamnog neba i glazbe pod kupolom planetarija. U 18 sati počinje program Svijet planetarija i prezentacija Dalje od Sunca. U 19 počinje Potraga za tamom i live prezentacija Vodič noćim nebom. U 20 sati ponovno Potraga za tamom i Nebo ispod, predstavljanje važnosti svjetla te osjetila vida i teleskopa. Od 21 sat je na programu besplatni dodatni program Svemir i glazba, vođena orijentacija po noćnom nebu uz video instrumentalni performans.


Za dječji program Životinje u svemiru zbog ograničenog broja sudionika je potrebna prethodna najava na broj telefona 051 455 700, a najave i rezervacije se preporučuju za sve programe.


 Međunarodni dan planetarija počeo se obilježavati 1991. godine u Italiji, a od 1995. se obilježava diljem svijeta. Tijekom dosadašnjih manifestacija Astronomski centar Rijeka je uključio brojne suradnike: Riječka vokalna skupina Putokazi s a capella koncertom i glazbenim performansom, OŠ Turnić s radionicama za učenike viših razreda, Udruga za promicanje dobrobiti djece Portić s origami radionicama za vrtićarce i osnovnoškolce nižih razreda, koncertna skupina Diamante Classics s Operetom među zvijezdama, njemački redatelj, scenarist i producent filmova za planetarije Peter Popp s predavanjem o produkciji filmova za planetarije, Francuska alijansa Rijeka s izložbom fotografija "Eloge de l'avenir/Hvalospjev budućnosti" te riječki umjetnik Ivo Matošić s likovnim radionicama za vrtićarce i osnovnoškolce nižih razreda.


Ovogodišnja novost je upoznavanje najmlađih s prirodnim Zemljinim satelitom kroz program "Naš mjesec", koji će se u ožujku prikazivati četvtkom od 19 te subotom od 11 sati, najavile su voditeljica Astronomskog centra Rijeka Andrea Cvitan i ilustratorica Lara Dežulović


Poslušajte razgovor i dojmove učenika OŠ Vežica:

U Astronomskom centru Rijeka uz Dan planetarija

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.