Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Morska škovacera" u ACI marini Cres

18.05.2023.

15:30

Autor: Vladimir Jurić

Cres

Cres

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

U jednoj od najprometnijih marina na Jadranu, ACI marini Cres, danas je postavljen uređaj pod nazivom Morska škovacera

Najveći lanac marina na Mediteranu i regionalni predvodnik u nautičkom turizmu, ACI d.d., realizirao je još jedno tehnološko rješenje čiji je cilj zaštita mora i priobalja. 


U creskoj marini, jednoj od najznačajnijih marina na sjevernom Jadranu i nositeljici prestižnih pet sidara implementiran je uređaj pod nazivom Morska škovacera, čime je nastavljena duga tradicija brige o moru, kao najvažnijem prirodnom resursu Republike Hrvatske. 


Riječ je o tehnološkom rješenju u obliku plutajuće kante za smeće koji kontinuirano filtrira morsku vodu, skupljajući pritom plastiku, mikroplastiku, deterdžente, ulja i ostale materijale s površine te koji posljedično sprječava otpad da otpluta na otvoreno more ili padne na dno gdje može naštetiti morskoj flori i fauni. 


Povodom implementacije Morske škovacere organizirana je i edukacija djelatnika ACI marine Cres o korištenju uređaja, kako bi isti mogao odmah biti pušten u uporabu i počeo aktivno služiti smanjenju količina toksičnih tvari u moru creske marine.


Direktor marine Alen Šepuka ističe: 

Alen Šepuka, direktor creske marine

Morska škovacera u ACI marini Cres

Morska škovacera u ACI marini Cres

Foto: PR / Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.