Hrvatski radio

Radio Rijeka

Problem izgradnje luke Mrtvaška: suprotstavili smo dvije strane u programu uživo

06.04.2022.

14:02

Autor: Iva Pavletić Crnić

Uvala Mrtvaška: mala uvala za velike probleme (Foto: Gordana Pavoković)

Uvala Mrtvaška: mala uvala za velike probleme (Foto: Gordana Pavoković)

Foto: - / -

Projekt dogradnje luke Mrtvaška, na južnom dijelu otoka Lošinja, već više od godinu dana izaziva veliki interes javnosti, ali i mnoge nesuglasice između stanovnika otoka Ilovika i investitora, Županijske lučke uprave Mali Lošinj koja je u nadležnosti Primorsko-goranske županije. Projekt je vrijedan 80 milijuna kuna, većinom europskog novca. Radovi su počeli pred nešto malo više od godinu dana i stali su par mjeseci nakon početka.

Mještani Ilovika, koji tu uvalu koriste za svakodnevno komuniciranje s Lošinjem i dalje s kopnom, jer je najbrži i njasigurniji put u svim vremenskim uvijetima, nezadovoljni su projektom iz dva razloga. 


Traže izmjenu projekta dogradnje rive koji predviđa rivu visine od dva metra. To znači da državna brodska linija 311 Ilovik-Mrtvaška zbog visine rive neće moći pristajati u novoj luci. I ne samo linijski brod, već svi manji brodovi neće više moći koristiti tu luku. A europski fondovi upravo su odobreni na temelju postojeće državne brodske linije 311 Ilovik-Mrtvaška, s ciljem unapređenja te linije, ali i života na otoku Iloviku. 


Kako je moguće da projekt dogradnje predviđa rivu na koju neće moći pristati brod koji vozi na redovnoj državnoj liniji na temelju koje su odobrena europska sredstva?!? To je jedno od pitanja koje Ilovčani postavljaju investitoru i traže hitnu izmjenu projekta, odnosno traže da im se omogući da jedan dio nove rive bude spušten na visinu od 1,20 m kako bi tu mogao pristati linijski brod, ostali manji brodovi i privatna plovila, barke, gumanjaci i slično. 


Drugi zahjtev kojeg su uputili investitoru je da se vrati državna brodska linija 311 Ilovik-Mrtvaša. Ta je linija nakon početka radova izmještena i sada plovi na relaciji Ilovik-Mali Lošinj. Plovidba traje više od sat vremena i ima jako puno neplovnih dana u godini zbog loših vremenskih uvijeta. 


To stvara izuzetne probleme školarcima koji svakodnevno putuju u školu u Mali Lošinj, bolesnicima i hitnoćama kojima je potrebna liječnička skrb u Malom Lošinju i dalje, otežana je i opskrba, ali i svakodnevne migracije mnogih zaposlenika koji s Ilovika putuju na Lošinj radi posla. 


Otočani, Ilovčani tvrde da izgradnju nove luke prati čitav niz nepravilnosti i nezakonitosti zbog kojih su slučaj prijavili europskim pravnim institucijama, odnosno OLAFU, europskom uredu za borbu protiv prijevara. Iz Primorsko-goranske županije tvrei da o tome nemaju nikakvih saznanja. 


O svemu tome su u specijalnoj emisiji Radio Rijeke razgovarali zamjenica župana PGŽ-a Marina Medarić i glasnogovornik vijeća Mjesnog odbora Ilovik Ladislav Radoslović, poslušajte:

Puno detalja o gradnji rive u luci Mrtvaška u specijalnoj emisiji Radio Rijeke

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.