Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mundana astrologija: svi rođendani Hrvatske

26.05.2019.

14:22

Autor: Damir Jovetić

Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Foto: - / -

Život i nastanak države obilježavaju njeni rođendani, njeni simbolički trenuci nastanka. Trenutak u mjestu i vremenu i njegovo značenje za svjetovne pojave je upravo tema Mundane astrologije koja se bavi značenjima i simbolizmom država, naroda i svjetovnih pojava. Evo što govore rođendani Hrvatske:

Hrvatska je zemlja bogata povijesnim datumima: od kralja Tomislava; Banovine; neovisnih država Rijeke, Dubrovnika i Labinske republike; preko ZAVNOH-ovske republike, pa do suvremene samostalne države i konačno udruživanja u Europsku uniju.

Prijepori oko pravih datuma rođenja zemlje i njihova značenja traju i ponavljaju se, pa je Dan državnosti promijenio datum 2001. godine, a najavljuje se i nova promjena iz Vlade premijera Plenkovića

Narod je simbolikom zemaljski znak Djevice, po tradicionalnoj astrološkoj predaji. Radišan, introvertan, strpljiv, tih, poslušan, sljedbenički, birokratiziran, uslužan... uz druge elemente. Ali pregledom povijesnih datuma i ličnosti dobijamo bitno više svojstava: tradicionalno dominantno kombinacija introvertnih, konzervativnih znakova simbolike zemlje i vode od Raka i Škorpiona; premijeri i Vlade su Blizanci; predsjednici su Bikovi; nešto entuzijazma i puno sportske i ratničke borbenosti od Škorpiona i Strijelca.

30. svibnja, Dan državnosti do 2001. godine, u znaku je Blizanaca.

Taj datum promijenila je koalicija SDP-HSLS nakon smrti prvog predsjednika Franje Tuđmana kao simbol nove, moderne, postratne faze. Premijeri čak triju HDZ-ovih Vlada: Zlatko Mateša i Ivo Sanader te wannabe premijer Tomislav Karamarko, rođeni su baš u tom znaku – Blizanaca.

Karakteristike ovoga horoskopa, su: konfliktnost, improvizacije, brze promjene, puno grešaka i napor za narod te rascijepljenost unutar zemlje, dominacija interesnih lobija, nestabilnost vlasti nalik na zemlje tipa Italije ili vladare tipa Trump, puno parola, dobro za vladare i loše za narod, nagli ekonomski obrati, dvostruke politike, netransparentnost.

25. lipnja, Dan državnosti od 2001. godine, u znaku je Raka, s primjesama simbolike mjeseca u Strijelcu. 

Simbolika sporog znaka, s entuzijastičkim vizionarskim fazama, je nešto stabilniji, manje težak horoskop, no prejako naslonjen na običaje i postojeće normative u kulturi naroda te nešto harmoničnijih odnosa.

Razdoblje Račanove, Sanaderove, Milanovićeve, Oreškovićeve pa i Plenkovićeve faze amalgamski je djelovalo na društvo s puno idealističkih očekivanja i utješnom ekonomskom politikom za slabije skupine (branitelji, socijalna politika) te nas je, po simbolici Strijelca uvela u EU i povezala prometno. Međutim, za vrijeme krize i bitno zadužila, ne dirajući u bujajuću birokraciju i državne uposlenike, što je simbolika Raka koji ne dira u nasljeđene navike i dom. Povijesna sličnost je s 13. lipnjem, formiranjem ZAVNOH-a.

08. listopad, Dan neovisnosti i raskida s prijašnjom državom, u znaku je Vage, simbola ljepote, atribut "lijepe naše", te simbol uslužnih djelatnosti, poput turizma, te javnih popularnih tema kao što su umjetnost i sport.

Taj trenutak u vremenu označava simboličku emancipaciju zemlje i naroda od prijašnje države kojom raskida odnos, kao dijete koje odlazi od roditelja. Tako nas vide, najvećim dijelom, ljudi izvana koji nas upoznaju – lijepa zemlja, usmjerena na turizam i uslužne djelatnosti, ali ne i industriju proizvodnog tipa koja je tradicionalno bila svojstvo radišne hrvatske povijesti.

Turizam je u međuvremenu mnogostruko porastao u udjelu vrijednosti ukupnog društvenog proizvoda i danas nas čini popularnom i lijepom zemljom. Grad Rijeka forsirano razvija simbliku Vage zadnjih godina, a u horoskopu grada se nalazi Mjesec u Vagi, što se očituje preusmjeravanjem na turizam i lijepe stvari umjesto prijašnje prljave industrije. 

15. siječnja, Dan međunarodnog priznanja od Europskih i međunarodnih sila, koje su ionako i prije krojile povijest i zemljopis svijeta, u znaku je Jarca s primjesama Mjeseca u Biku.

Taj datum zapravo označava službenu, a ne popularnu viziju zemlje u očima velikih sila, a sličan je simbolički i najvažnijim dalekosežnim povijesnim prekretnicama: siječanj 1527. godine pripada Habsburzima do 1918. godine, također u znak Jarca; pragmatičnom sankcijom s 1712. godine Hrvatska oslobodila Ugarske uz pomoć Marije Terezije, vladarice u znaku Bika (Tito, Franjo Tuđman i Kolinda Grabar Kitarović, svi su rođeni u znaku Bika).

Ulazak u EU je simbolički sličan s ta dva primjera u kojima se Hrvatska orijentira k zapadu, odlučuje se za simbolički uređenu pravnu državu. Matične superdržave u svim primjerima zatiču rasulo vlasti, borbu klanova, opće siromaštvo, izostanak infrastrukture, nazadnost, nedostatak industrije, pravnih normativa, pa ulažu u sustave te moderniziraju zemlju.

U svim primjerima ovaj horoskop predstavlja našu formalnu budućnost, sadašnjost i prošlost.

Od ulaska u EU, ponavlja se identičan proces i otuda je ovaj horoskop najbolji. On vidi Hrvatsku kao tradicionalnu, uređenu, organiziranu, birokratiziranu i tromu zemlju, koja nije naročito poticajna za individualizam i entuzijazam.

Sve faze povijesti jedne države, naroda ili podneblja čine njegovo biće, no važniji datumi su simbolizam koji veže ljude. Formalno isticanje jednog datuma i potiskivanje drugoga nije pobrisalo povijest, sjećanja, kulturu koja je integralni dio bića naroda ili osobe. Onaj kojeg forsiramo je kao pas kojeg hranimo - on se razvija više, određuje smjer u kojem želimo ići. Svaki dio povijesti, sve rane i ožiljci, svi podvizi i događaji ostaju u nama trajno.

29. listopad, Kraljevina SHS, u znaku Škorpiona, simbolizira ratnički duh i ratničku povijest te izniman borbeni i sportski kapacitet po kojemu je narod i zemlja prepoznatljiv.

To je dio buntovničkog i ratničkog duha koji integrira zemlju, uglavnom u defanzivnim fazama. Naličje je napadno vraćanje u prošlost, pretjerana kritičnost i konfliktnost, autodestruktivan ponos, sumnjičavost i loša očekivanja, dok su prednosti - sportski i ratnički kapaciteti u isključivo kriznim i nemogućim stresnim trenucima.

29. studeni, Jugoslavija, u znaku Strijelca, dio je povijesti trajanja 47 godina i obilježja socijalističke, svježije faze u mentalitetu i duhu države i naroda.

Idealistički znak Strijelca u socijalističkoj fazi povijesti ogleda se u iracionalnoj ekonomiji temeljenoj na nadanju i kreditima, ležernoj samodisciplini i obilnoj birokratiziranosti kao i birokratskom klijentelizmu te otvorenosti prema strancima i dobroj međunarodnoj uspješnosti kroz pojedince.

Premijeri koji simboliziraju ovaj znak su Ante Marković i Nikica Valentić, ekonomski najrevolucionarniji premijeri koji su zaustavili hiperinflacije.

Strijelački dio duha zemlje reprenzentiraju pojedinci s iznimnim međunarodnim dosezima, inovatori te idealisti koje doma obično brzo zaguše većinski konzervativni horoskopi druge simbolike, pa se događaju povremeno, u kratkim progresivnim fazama zemlje. Nuspojave su odgađanja, odugovlačenja, prevelika neposrednost u komunikaciji. Neke elemente znaka Strijelca nalazimo u dijelovima Dalmacije, uz Blizance i druge simbole naravno.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.