Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nezamislivo da nema rješenja za MID, radnici opet bez plaće

22.08.2014.

12:18

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Radnici Tvornice motora i dizalica 3. maj već tri mjeseca opet ne dobivaju plaću. Smatraju da bi se posla i novca za njih moralo naći, s obzirom da knjige narudžbi hrvatskih škverova nisu prazne kao prije nekoliko godina.

Brodovlasnik želi riječke motore        Tvornica motora i dizalica 3. maj ima više od 60 godina tradicije i iskustva s dizelskim motorima. Jedini u Europi još proizvode dvotaktne sporohodne brodske motore. O kvaliteti brodskih motora proizvedenih u Rijeci govori činjenica da brodovlasnik koji je naručio zadnja dva broda u 3. maju izričito traži MID-ove motore, a ne kineske, iako se radi o istom licencodavcu - Wartsili.

Knjige narudžbi hrvatskih brodogradilišta broje tridesetak brodova, za razliku od situacije prije nekoliko godina. Stoga je nezamislivo da se ne može naći rješenje za Tvornicu motora i dizalica 3. maj, rekao je predsjednik podružnice Sindikata metalaca Hrvatske u riječkom brodogradilištu Juraj Šoljić, komentirajući višemjesečnu agoniju oko privatizacije MID-a.

S obzirom da je živnulo tržište brodova i pomorskog prometa, Šoljić smatra da bi grupacija Uljanik trebala kroz nove narudžbe naći interesa da poveže dvije tvornice motora - Uljanikovu i MID 3. maj. Pogoni tvrtke koja je nekada bila dijelom riječkoga škvera nisu prazni - slažu se dizalice za norveškoga naručitelja, no radnici za obavljeni posao ne dobivaju plaću.

Već tri plaće zaostatka najviše zabrinjavaju radnike MID-a, kaže povjerenica Sindikata metalaca u MID-u Bosiljka Zlojutro. Privatizacija se nije riješila, no isplaćivanje plaća obaveza je vlasnika, u konkretnom slučaju - države, bez obzira na tijek privatizacije. Jedno od rješenja bilo bi da Tvornica motora i dizalica, poput brodogradilišta 3. maj, uđe u sastav grupacije Uljanik. Javlja Larissa Smokvina:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.