Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ningbo i Rijeka: lučki terminali kao osnova za suradnju

22.07.2014.

15:19

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predstavnici kineskoga grada Ningboa u Rijeci vide grad s kojim mogu ostvariti još bolju suradnju, posebno kada je riječ o luci i lučkim terminalima izvan centra grada.

U Rijeci boravi izaslanstvo kineskog grada Ningboa. Gosti su posjetili Lučku upravu Rijeka, riječku luku te kontejnerski terminal na Brajdici. S gradonačelnikom Vojkom Obersnelom razgovarali su o novim mogućostima za suradnju.

Ningbo i Rijeka prijateljski su gradovi od 2011. godine, kada su potpisali sporazume o suradnji u gospodarstvu, trgovini i lučkim djelatnostima. Ovaj kineski grad ima oko 7,5 milijuna stanovnika i jednu od najvažnijih izvoznih luka u Kini, šestu najveću na svijetu. 

Već postoji mogućnost uspostavljanja novih lučkih terminala, u prvom redu izvan centra grada. Kako je rekao gradonačelnik Obersnel, Rijeka ima industrijske zone koje mogu pružiti dobre uvjete za razvoj logističkih centara. 

Chen Bingshui iz Kineskog nacionalnog odbora za Ningbo pozvao je Obersnela te poslovnu delegaciju iz Rijeke i okolice kako bi kineskim trgovačkim tvrtkama predstavili poslovne mogućnosti ovoga kraja. Javlja Larissa Smokvina:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.