Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nordijsko skijanje sve popularnije u Gorskome kotaru

26.01.2022.

12:15

Autor: Nenad Lučić

skijaško trčanje

skijaško trčanje

Foto: Antonija Podobnik / -

O skijaškom trčanju i nordijskom skijanju, dosad se u Gorskom kotaru većinom govorilo kao o sportu zahvaljujući kojem je nemali broj Gorana sudjelovao na nizu Zimskih Olimpijskih igara. Međutim, u posljednje vrijeme skijaško trčanje sve naglašenije postaje prepoznatljiv te vrlo privlačan dio goranske turističke ponude.

Gosti su ove godine veći dio siječnja mogli na području Gorskog kotara uživati u snježnim radostima, no visine snijega ipak nisu bile dovoljne za uređenje skijaških staza, a njegovo je otapanje nedavno dovelo i do zastoja u radu goranskih sanjkališta. 


U takvim se okolnostima potvrdilo da su Gorani skijaškom trčanju, kao privlačnom dijelu turističke ponude s pravom počeli pridavati sve veću pozornost. Na taj se sadržaj u svojoj agencijskoj ponudi na području Općine Ravna Gora prioritetno oslanjaju Lana Renka i Antonija Podobnik, koja naglašava da se ne radi samo o iznimno zdravoj sportskoj aktivnosti, već i zanimljivom te zabavnom obliku rekreacije. 


Sve se više gostiju u to želi uvjeriti, a pritom moraju pokazati samo malo dobre volje, dok sve ostalo, odnosno mogućnost najma opreme, stručne instruktore i uređene staze, osiguravaju domaćini. Pri uređenju staza u Ravnoj Gori, ključan je angažman ljudi iz skijaškog kluba u Ravnoj Gori. S


Sve spomenuto je rezultiralo stalnim odazivom gostiju na vikend tečajeve skijaškog trčanja, oduševljenjem dijela polaznika, koji razmišljaju o kupnji vlastite opreme, a najbolja potvrda je to što mnogi najavljuju ponovni dolazak ističući kako su nakon dugovremenog traženja konačno pronašli mjesto gdje mogu uživati u skijaškom trčanju. 


Zato su tijekom nadolazećeg vikenda u Ravnoj Gori odlučili poduzeti dodatni korak, organizacijom, za idući vikend najavljene, noćne manifestacije „Skijanje pod zvijezdama“, gdje će gosti, uz popratnu ugostiteljsku ponudu, moći uživati na stazama, osvjetljenim bakljama i reflektorima.

noćno skijanje

noćno skijanje

Foto: Antonija Podobnik / -

Od skijaškog trčanja, kaže instruktorica Gabrijela Skender, ne moraju zazirati čak niti oni, koji nikada nisu stali na skije. Kreće se, kako kaže, učenjem klasične tehnike, odnosno svojevrsnom imitacijom, hoda na skijama, što svatko može brzo savladati. 


Mogućnost brzog učenja je dobar motiv da se u kratkom roku ovlada i dijagonalnim korakom, tehnikom guranja, načinom uspona uz strminu i spuštanja na nizbrdici. Kako usvajanje osnova započinje na ravnom, ne treba strahovati od teških padova i ozljeda, koje se čak i natjecateljima u skijaškom trčanju ne događaju često. 

zabava na snijegu

zabava na snijegu

Foto: Antonija Podobnik / -

Uza sve, riječ je o iznimno zdravom obliku rekreacije, jer se tijekom boravka na skijama aktivira veći dio tijela i mišića. Poslušajte reportažni prilog:

Skijaško trčanje

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.