Hrvatski radio

Radio Rijeka

Novi mamograf u riječkom Domu zdravlja najmoderniji u Hrvatskoj

08.03.2021.

14:03

Autor: Neva Funčić

Novi mamografski uređaj u Domu zdravlja (Foto: PGŽ)

Novi mamografski uređaj u Domu zdravlja (Foto: PGŽ)

Foto: - / -

U Rijeci je u Centru Doma zdravlja u Parku Nikole Hosta u povodu Dana žena otvoren novi mamografski uređaj. Najmoderniji mamograf, za koji je Primorsko-goranska županija izdvojila dva milijuna kuna, omogućit će ženama rano otkrivanje malignih promjena na dojci.

Žene Primorsko-goranske županije imat će mogućnost kontrole zdravlja dojki uređajem koji je trenutno najmoderniji u Hrvatskoj, istaknuli su ravnatelj Doma zdravlja Vladimir Mozetič i župan Zlatko Komadina. Riječ je o još jednom izvanbolničkom dijagnostičkom iskoraku, a novi digitalni mamograf s tomosintezom vrijedan je dva milijuna kuna.

Radiologinja Doma zdravlja Emina Grgurović Dujmić tumači da novi uređaj, uz 3D mamografiju, omogućuje i kontrastnu sliku koja otkriva i najmanje promjene u gustom tkivu dojke. Uz rano otkrivanje malignih promjena na tkivu, uređaj će služiti i za praćenje reakcije na kemoterapiju kod onkoloških bolesnika.

Za pacijentice je novost da će im uoči pregleda u venu biti ubrizgan kontrast, a sam pregled je zbog novog aparata ugodniji i brži.

Dosadašnji mamograf s tomosintezom nabavljen je 2016. godine, od kada je obavljeno više od 35 tisuća dijagnostičkih i preventivnih pregleda. U protekloj godini pandemije koronavirusa odaziv na preventivne preglede opao je na 65 posto, upozorila je dr. Grgurović Dujmić.

Rak dojki je još uvijek najčešći uzrok smrti žena u Hrvatskoj u dobi između 35. i 60. godine života, stoga je Grgurović Dujmić pozvala žene da se odazovu na preventivne mamografske preglede. Poslušajte izjave prigodom svečanog otvorenja novog uređaja:

Novi mamograf, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.