Hrvatski radio

Radio Rijeka

O slavnoj olupini talijanskog broda Michelle

08.12.2021.

14:58

Autor: Albert Petrović

Isječak iz spota za pjesmu "Ej vapore", Zlatana Stipišića Gibonnia, čiji je redatelj Žare Batinović

Isječak iz spota za pjesmu "Ej vapore", Zlatana Stipišića Gibonnia, čiji je redatelj Žare Batinović

Foto: Žare Batinović / Gibonni

Danijel Frka danas nas vodi do broda koji je idealan za sve početnike, a zaljubljenike u potragu ua potonulim blagom. Riječ je o talijanskom brodu Michelle koji je nasukan u blizini svjetionika Veli rat na Dugom otoku i leži u pličini od nekoliko metara.

Nasukan je u noći 11.lipnja 1983., a mještani govore da je to posada vjerojatno učinila namjerno u dogovoru s vlasnikom kako bi se izvukao novac od osiguravajućeg društva. U prilog tome govori i činjenica da, srećom, nitko nije stradao, kao i to da je manevar koji je te noći brod izveo nije baš logično objašnjiv. Brod je k tome bio i vremešan.


Izgrađen 1962. u Njemačkoj odakle je krenuo na putovanja po sjevernim morima sedamtesetih godina, kad su ga kupili Talijani, preselio je na Mediteran. U svakom slučaju Michelle je lako dostupan roniocima, čak i onima na dah, a uz pomoć boce može se ući u njegove razne prostorije pa i u potpalublje te uživati u igri svjetla začinjenoj jatima fratara, brancina i orada privučenih uvijek svježim nakupinama crva.


Dodatnu slavu brod je doživio dvijetisućitih nakon što je Gibonni na njemu snimio atraktivan spot za pjesmu Ej vapore.


Poslušajte razgovor:

Danijel Frka o olupini talijanskog broda Michelle

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.