Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obaveznim tretmanima do prekida lanca nasilja

24.07.2014.

13:39

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uoči svetkovine Svete Ane 26. srpnja i 21. obljetnice istoimenog Caritasovog doma za žene i djecu - žrtve obiteljskog nasilja u Rijeci, predstavljen je novi program ''Psihosocijalni tretman počinitelja nasilja u obitelji''. Realizacijom tog projekta zaokružit će se rad Doma Svete Ane u području obiteljskog nasilja.

Program Psihosocijalni tretman počinitelja nasilja u obitelji poručuje da je nasilan obrazac ponašanja neprihvatljiv, da ga društvo u cjelini osuđuje te da je kažnjiv. Psihologinja Laura Pavičić tumači da se rad s počiniteljima temelji na kognitivno-bihevioralnom tretmanu s elementima psihoedukacije. Istraživanja su pokazala da se vjerojatnost ponavljanja nasilja kod klijenata koji su završili tretman smanjuje od 50 do čak 85 posto.

Šestomjesečni tretman u grupama do deset osoba provodit će žensko-muški par licenciranih psihologa kroz grupne i individualne susrete, a namijenjen je prvenstveno muškim počiniteljima obiteljskog nasilja. Tretmanom se šalje poruka nasilnicima da su odgovorni za svoje ponašanje, ali i da ga mogu promijeniti te naučiti pozitivne i nenasilne oblike odnosa u obitelji, tumači Pavičić. Na razini obitelji, zaštita i sigurnost žrtve i ostalih članova uvjetovani su prekidom međugeneracijskog prijenosa nasilja sa starijih na mlađe članove.

Dio troškova programa snosi Ministarstvo pravosuđa, budući da  klijente na tretman upućuju prekršajni sudovi. Na području Primorsko-goranske županije izdano je sedam rješenja za obavezno pohađanje tretmana. U Domu Sveta Ana spremni su za prihvat prve grupe klijenata, a očekuju ih već u kolovozu. Javlja Larissa Smokvina:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.