Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obersnel: Dug kazališta nije problematičan

25.09.2014.

14:41

Autor: Neva Funčić, Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Grad Rijeka hitno je zatražio izvješće Povjerenstva za praćenje koncesijskog ugovora te će koncesija za plažu Ploče u listopadu biti na dnevnom redu Gradskog vijeća, rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na aktualnom satu današnje sjednice. Vijećnike je, uz brojna pitanja, zanimao i dug kazališta i dobit Tržnica.

Nakon više od sat i pol žive rasprave i izlaženja iz teme točke dnevnog reda, osnovana je radna skupina Vijeća Grada Rijeke za utvrđivanje činjenica o poštivanju koncesijskog ugovora na riječkoj plaži Ploče. Radnu skupinu čine tri člana vladajućih i tri člana oporbe, a na dnevni red sjednice točka o plaži Ploče stigla je po hitnoj proceduri.

Rad kazališta nije ugrožen, rekao je Vojko Obersnel. Dodao je da su zbog krize izostali sponzori, da ni Grad još nije isplatio svoje obveze te da su svi intendanti do sada ostavljali dugove. Istragom se bave nadležna tijela, rekao je, i dok se ne utvrde podaci, ne treba uznemiravati javnost.

Danko Švorinić iz Liste za Rijeku podsjetio je da je informaciju o dugu objavila gradska uprava te da financijsko izvješće kazališta nikad nije stiglo na Gradsko vijeće. Obersnel je na to odgovorio da kazalište godišnje dobiva 50 milijuna kuna, a gubitak je 800 tisuća. „Sam gubitak ne smatram nečim problematičnim. To što su postojali ugovori koji nisu evidentirani je i inače nekakva uobičajena praksa“, rekao je Obersnel.

Gradonačelnik Vojko Obersnel iz svojega je izvješća o polugodišnjem radu izdvojio povećanje broja poduzetnika i broja zaposlenih za tri posto, 307 milijuna kuna dobiti gradskog gospodarstva te stalni trend povećanja broja turista i noćenja te smještajnih kapaciteta. Kako je zaključio, apsolutne brojke su male, ali je trend dobar s obzirom na nacionalno stanje gospodarstva.

Koncesijski ugovor za Tržnice istječe 2017. godine, rekao je Obersnel na pitanje HDZ-ova vijećnika Hrvoja Burića hoće li Grad preuzeti upravljanje Tržnicama, koje su prošle godine ostvarile dobit od 4,202.408 kuna. Burića je zanimalo koji je Obersnelov interes da tvrtku ne pripoji Gradu Rijeci, na što je gradonačelnik zamolio predsjednicu Gradskog vijeća da ga zaštiti od rečenica kojima ga se s govornice proziva lopovom.

No ima i dobrih vijesti: ministarstvo je ovog tjedna odobrilo milijun i 900 tisuća kuna za 45 riječkih asistenata učenicima s teškoćama. Aktualni sat pratila je Neva Funčić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.