Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obnovljeni Otello otvara opernu sezonu u riječkom Zajcu

04.10.2022.

09:45

Autor: Radio Rijeka

Otello

Otello

Foto: HNK Ivana pl. Zajca Rijeka / -

Novu opernu sezonu u HNK Ivana pl. Zajca otvorit će obnova iznimno uspješnog i hvaljenog Verdijeva „Otella“ srijedu 5. listopada 2022. s početkom u 19 sati.

Ova se opera, u režiji Marina Blaževića i koreografiji Selme Banich te pod ravnanjem grčkog dirigenta Myrona Michailidisa, nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju opernu predstavu u sezonama 2014/15. i 2015./16., obnavlja povodom skorašnjeg gostovanja u Grčkoj.


Nakon izvedbe u Rijeci, jedine u ovoj sezoni, „Otello“ putuje na Kretu gdje će 19. i 21. listopada biti izveden na pozornici novootvorenog Kulturnog i konferencijskog centra u Heraklionu.


Nakon Savonlinne i Ljubljane, bit će to još jedno veliko međunarodno gostovanje riječke Opere u ovoj sezoni.


Opera u četiri čina za koju je libreto napisao Arrigo Boito prema tragediji „Othello” Williama Shakespearea u riječkoj inscenaciji postaje vizualno atraktivan spektakl, uzbudljiva poezija svjetla i sjene, pokreta i glume.


U solističkim ulogama su gost iz Grčke, Dimitris Paksoglou po prvi put kao Otello, Anamarija Knego kao Dezdemona, Daniil Alekseenko prvi put na riječkoj pozornici u ulozi Jaga, Michaela Selinger kao Emilia, Bože Jurić Pešić kao Cassio, Marko Fortunato u ulozi Roderiga, Slavko Sekulić u ulozi Lodovica te Davor Nekjak kao Montano.


U predstavi sudjeluju Riječki operni zbor i Riječki simfonijski orkestar.


Oblikovatelji svjetla i scene su Dalibor Fugošić i Alan Vukelić, a kostimografiju potpisuje Sandra Dekanić.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.