Hrvatski radio

Radio Rijeka

Odlazak reportera i Čakavca

09.10.2014.

08:20

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Posljednji ispraćaj Vladimira Juga novinara, reportera, kolumnista, urednika ''Radio Rijeke'' i ''Novog lista'' bit će na mjesnom groblju u Rukavcu, u četvrtak, 9. listopada, u 17 sati.

Vladimir Jugo – Veli preminuo je u 75. godini. Rođen je 7. veljače 1940. godine u Gornjim Jugima, zaselku Općine Viškovo. Školovao se u Kastvu, Rijeci, Zagrebu, a prva radna mjesta bila su mu profesorska, predavao je njemački jezik te hrvatski jezik i književnost.

Diploma smjera hrvatski ili sprski jezik i jugoslavenske književnosti uvela ga je u Novi list kao lektora, ali je uskoro iz njegova pera zapuhao Reful od Juga na sportskim stranicama. 1974. je u emisiji Radio Rijeke S primorske poneštrice zamijenio Ljubu Pavešića. U vrijeme dok je radio na Radiju nastavio je pisati za novine, a nakon povratka u Novi list 1977. nastavio je surađivati u Poneštici sve do 1985. godine.

Iako je bio sjajan reporter, urednikom unutrašnjo-političke rubrike i šef deska u Novom listu ipak je najbolje i najemotivnije pisao na čakavštini. Posljednji S kamika i mora objavio je 2010. godine. Napisao je četiri knjige i više monografija.

Općina Viškovo dodijelila mu je 2012. Nagradu za životno djelo i odužila mu se za osnivanje Omladisnkog kluba, osnivanje NK Halubjan, rad u udrugama Viškova i Kastva, a posebno Halubajskih zvončara.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.